De zelfrijdende auto van Waymo. Beeld © Waymo
De zelfrijdende auto van Waymo. Beeld © Waymo
Auw-tonoom

'Misbruik patenten remt innovatie zelfrijdende auto'

18 december 2019 09:33

Een groep bedrijven, waaronder Apple, Cisco, Dell, Lenovo, Ford, BMW en Daimler, heeft een brandbrief naar de Europese Unie gestuurd. Daarin waarschuwen ze voor problemen met patenten op zelfrijdende auto's.

Volgens de brief is het in Europa nagenoeg onmogelijk om de patenten in kwestie te bemachtigen. Daarbij gaat het om patenten die "essentieel zijn bij het maken van autonome voertuigen." 

Normaliter is het mogelijk een licentie bij de patenthouder af te sluiten. De eigenaar krijgt dan een bedrag vooraf, of bijvoorbeeld voor ieder verkocht product, in ruil voor het gebruik van het idee. De eigenaar van de zelfrijdpatenten weigert dat alleen te doen. Slechts een kleine selectie bedrijven wordt een licentie verleend.

'Innovatie geremd'

"Hierdoor wordt innovatie geremd en worden bedrijven ontmoedigd om in Europa aan de slag te gaan", luidt de brief. "Europese bedrijven en consumenten zouden daarom op termijn meer moeten gaan betalen."

De bedrijven in kwestie hopen dat Europa een onderzoek start naar de praktijken, zodat waar nodig kan worden ingegrepen. Het is nog onduidelijk of Brussel gehoor zal geven aan het verzoek.

Nokia

In de brief worden geen namen genoemd, maar Nokia kwam recent onder vuur te liggen. Dit bedrijf zou weigeren om licenties op vergelijkbare patenten af te geven. Finse toezichthouders onderzoeken de kwestie. Volgens Nokia zijn de aantijgingen ongegrond.

Hype

Bijna alle grote tech- en autobedrijven werken tot op zekere hoogte aan technologie voor zelfrijdende auto's. De hoop was dat de auto's al binnen enkele jaren de weg op zouden gaan, maar inmiddels duurt dit langer dan gedacht. Google-zusterbedrijf Waymo noemde de hype rond autonome voertuigen recent nog "onbeheersbaar".

Waarom Tesla's zelfrijdende taxi's hier niet gaan werken

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's