Dit kersthuisje is 10 keer kleiner dan een mensenhaar
Nano-kunst van silicium

Dit kersthuisje is 10 keer kleiner dan een mensenhaar

01-01-2020 12:54 Laatste update: 12:54

Een Canadese ingenieur kerfde uit silicium met een elektronenmicroscoop 's werelds kleinste gemberkoekkersthuisje met een lengte 10 keer kleiner dan een mensenhaar.

Met deze kerstversiering verbrak de Canadese onderzoeker het record voor het kleinste huisje dat vorig jaar in Frankrijk werd gemaakt. Dit huisje is zelfs de helft kleiner.

Ingenieur Travis Casagrande van de McMaster-universiteit vuurde een straal geladen gallium ionen uit een elektronenmicroscoop af op een stuk silicium om er onderdelen voor het huis uit te kerven. De straal werkt als het ware als een zandstraler waarmee hij onder andere de muren en het dak uit het materiaal kerfde. 

De muren en de dakpanelen werden met een naald opgepakt en op een oppervlak tot een huis gebouwd. Vervolgens werden details als ramen, deuren maar ook bakstenen in de schoorsteen met de stralen in het materiaal gegraveerd. Er ligt zelfs een deurmatje met de Canadese vlag voor de deur, terwijl de muren onder andere met een kerstboom en kerstpudding zijn versierd.

Het huisje is boven op het platte hoofd van een jolige sneeuwpop van silicium gebouwd die zelf nauwelijks hoger is dan een menselijk haar.

Normaal gesproken wordt de ionenstraal van de elektronenmicroscopen gebruikt om minuscule dunne monsters materialen te prepareren voor onderzoek onder een nog sterkere transmissie-elektronenmicroscoop. Die monsters moeten zo dun zijn dat een straal van elektronen door het materiaal heen kunnen om op atoom niveau naar het materiaal te kijken.

Het is overigens niet de eerste keer dat ingenieur Travis Casagrande met een elektronenmicroscoop objecten bewerkt. Zo graveerde hij eerder een minuscule Canadese vlag in een gaatje dat nauwelijks zichtbaar was met het blote oog, in een Canadese cent.

De ingenieur hoopt hiermee de interesse in wetenschap bij het grote publiek op te wekken. 

Hier is je telefoon van gemaakt: