Google krijgt weer miljoenenboete in Frankrijk
Machtsmisbruik

Google krijgt weer miljoenenboete in Frankrijk

20-12-2019 10:44 Laatste update: 10:53

Google moet in Frankrijk een boete van 150 miljoen euro betalen. Het bedrijf heeft zijn machtige positie op de advertentiemarkt misbruikt, concludeert de Franse toezichthouder.

Volgens de Franse toezichthouder Autorité de la concurrence zijn de regels voor Google Ads, het advertentieplatform, niet helder en begrijpelijk genoeg. Ook past Google volgens de waakhond de regels op een 'oneerlijke en willekeurige manier' toe. 

In september had Google al een schikking getroffen in een andere Franse kwestie, over belastingontduiking. Het bedrijf schikte voor 500 miljoen euro en betaalde daarnaast nog eens 465 miljoen euro aan achterstallige belastingen.

Privacywaakhond

Begin dit jaar kreeg Google een boete van 50 miljoen euro van de Franse privacywaakhond CNIL, omdat het bedrijf niet open genoeg is over de gegevens die er van gebruikers worden bijgehouden. Google gebruikt de data om gepersonaliseerde reclames te tonen. 

Boete 1,5 miljard van Brussel   

In maart kreeg Google een boete van 1,49 miljard euro opgelegd van de Europese Commissie, omdat de techreus zijn eigen advertentieverkoopdienst AdSense voortrok ten opzichte van andere advertentieverkopers. Google is in hoger beroep gegaan.