Nieuwe transplantatiemachine houdt levers één week goed

Nieuwe transplantatiemachine houdt levers één week goed

20-01-2020 07:41 Laatste update: 07:41

Zwitserse wetenschappers ontwikkelden een machine die levers voor transplantatie buiten het lichaam een week lang goed weet te houden. Deze machine wordt gezien als een grote medische doorbraak.

Een levertransplantatie is een complexe medische ingreep die nog eens extra lastig gemaakt wordt doordat de lever van een donor slechts enkele uren buiten het lichaam 'houdbaar' blijft. De nieuwe machine houdt een lever niet alleen buiten het lichaam een week lang goed, maar kan beschadigde levers herstellen die anders ongeschikt zouden zijn voor transplantatie.

De machine is sinds 2015 in ontwikkeling. Het gaat om een zogeheten variant van een perfusie-machine die transplantatie-organen buiten het lichaam voorzien van voeding en zuurstof, en tegelijkertijd het functioneren van het orgaan meet.

Deze nieuwe machine neemt als het ware een hele reeks functies van het menselijke lichaam over, zoals het automatisch regelen van bloedglucoseniveau, de zuurstoftoevoer en het management van het aantal rode bloedcellen tot en met het automatisch verwijderen van afvalstoffen.

De machine werd in de eerste instantie getest op varkenslevers die een week lang goed bleven. De wetenschappers gebruikten ook tien mensenlevers die door Europese medische centra waren afgekeurd voor transplantatie. Na een week bleken zes van de tien levers weer volledig hersteld te zijn.

De nieuwe machine wordt gezien als een medische doorbraak. Volgens de wetenschappers biedt deze nieuwe technologie onder andere nieuwe levenskansen voor leverpatiënten die in een vergevorderd stadium van hun leverziekte met de huidige medische technologieën niet te redden zijn.