Instagram verbergt 'misleidende' artistiek bewerkte foto’s
Regenboogbergen

Instagram verbergt 'misleidende' artistiek bewerkte foto’s

15-01-2020 20:32 Laatste update: 20:35

Artistiek bewerkte foto’s worden op Instagram voortaan verborgen, omdat ze niet de werkelijkheid in beeld brengen.

Op die manier hoopt moederbedrijf Facebook nepnieuws te bestrijden. De maatregel werd eerder deze maand aangekondigd, maar leidt nu tot kritiek uit de fotografiewereld.

Fotografiesite Petapixel merkt op dat niet alleen nepnieuwsfoto’s onder het nieuwe beleid verborgen worden. Een foto van een man die op regenboogkleurige bergen staat werd bijvoorbeeld ook als misleidend gemarkeerd.

De Amerikaanse fotograaf Toby Harriman ontdekte het strenge Instagram-beleid. "Interessant om te zien hoe dit nu gaat, en ik vraag me af of dit te ver gaat", schrijft hij op Facebook. "Ik heb ontzettend veel respect voor digitale kunst en wil niet door digitale barrières heen klikken om het te zien."

Misleiding voorkomen

Het nieuwe beleid is volgens Facebook in eerste instantie bedoeld om te voorkomen dat mensen misleid worden. Dat kan immers gebeuren bij deepfake-video’s, waarin je iemand woorden in mond kunt leggen met behulp van kunstmatige intelligentie.

De foto in kwestie is echter van een andere orde: de meeste Instagram-bezoekers weten vermoedelijk dat er geen regenboogkleurige bergen bestaan. Overigens is het beeld nog wel te zien: hij staat afgeschermd op Instagram met bovenaan een waarschuwing. Door op die afscherming te drukken, wordt het beeld alsnog getoond.

Dit moet Instagram verbeteren:

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal