Wetenschap

Wetenschappers: ijs-injectie smelt buikvet weg

17 februari 2020 18:50

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een nieuwe behandelmethode waarbij een injectie met een ijzige zoutoplossing buikvet wegsmelt.

De nieuwe behandelmethode bestaat uit een injectie van een steriele zoutoplossing, glycerol en zo'n 20 tot 40 procent aan kleine ijsdeeltjes die het mengsel een sneeuwachtige textuur geven. De injectie wordt direct in een gebied gespoten met vet, bijvoorbeeld op de buik. 

Eenmaal ingespoten kristalliseert het mengsel en doodt het de vetcellen. In de weken die op de behandeling volgens verwijdert het lichaam de dode vetcellen. Althans, in varkens waarop de nieuwe methode is getest.

De wetenschappers injecteerden twee groepen varkens en hielden de resultaten over een periode van acht weken in de gaten. Eén groep kreeg de injectie met het ijszoutmengsel en een controlegroep alleen het zoutmengsel zonder de ijsdeeltjes. De vetlaag van de groep varkens behandeld met het ijszoutmengsel nam 55 procent af in vergelijking met de varkens in de controlegroep. De huid van de varkens maar ook de spieren werden niet beschadigd en de wetenschappers constateerden geen andere bijverschijnselen in de varkens.

Volgens de wetenschappers zou de behandeling overal toegepast kunnen worden waar het lichaam vet opslaat, zolang de plek maar bereikbaar is met een injectie of een katheder. 

Coolsculpting

Deze nieuwe behandeling is een vervolg op een eerdere methode met de bijnaam Coolsculpting. Een speciaal vacuümapparaat wordt op de plek van het vet zoals de buik aangebracht en koelt het vet waardoor op een soortgelijke manier als de nieuwe methode de vetcellen afsterven. Deze methode is echter een stuk omslachtiger.

Hoewel het nog niet bekend is of het ook werkt op mensen gaan de wetenschappers er al vanuit dat deze behandeling simpel en effectief kan zijn. Binnen enkele minuten zou een dokter een patiënt een injectie kunnen geven waarna de patiënt naar huis gaat. In de weken die volgen zou het vet langzaam verdwijnen.

Zelfs al werkt het op mensen, dan nog is de kans groot dat het niet meer is dan een cosmetische ingreep die de gezondheid niet zal verbeteren. Uit onderzoeken naar Coolsculpting bleek dat de behandeling de hoeveelheid lipiden in het lichaam niet afneemt en de leverfunctie niet verbetert.