Bedrijf zegt iPhone 5S tot en met iPhone X te kunnen hacken

Bedrijf zegt iPhone 5S tot en met iPhone X te kunnen hacken

16-01-2020 15:05 Laatste update: 16:25

Het bedrijf Cellebrite claimt dat het met een hack informatie kan uitlezen van de iPhone 5S tot en met de iPhone X. Concurrent GrayKey lijkt ondertussen zelfs de nieuwste iPhones te hebben gekraakt.

Apple weigert de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie te helpen met het kraken van iPhones van de dader van een recente dodelijke schietpartij. Dit tot onvrede van zowel de minister van Justitie als president Trump.

Mogelijk heeft de FBI de medewerking van Apple niet meer nodig, nu het Israëlische bedrijf Cellebrite nieuwe software heeft uitgebracht. Cellebrite zoekt naar kwetsbaarheden in onder meer iOS, en gebruikt die voor kant-en-klare hacksystemen voor politie en overheid.

Eén simpele handeling

De nieuwste versie van dat systeem zou in één simpele handeling "een schat aan voorheen niet beschikbare data" kunnen ontgrendelen. De software zou werken op de iPhone 5s uit 2013 tot en met de iPhone X uit 2017.

De twee iPhones waar de Amerikaanse overheid tot nu toe onsuccesvol de hulp van Apple voor vraagt, zijn de iPhone 5 en 7 van de schutter. Mogelijk is in ieder geval de iPhone 7 wel te openen met de nieuwe software van Cellebrite.

Concurrent kraakt iPhone 11 Pro

Cellebrite-concurrent GrayKey lijkt ondertussen de iPhone 11 te hebben gekraakt, meldt Forbes. In een bevelschrift over het onderzoek naar de iPhone 11 Pro Max van een verdachte staat dat de FBI software van GrayKey heeft gebruikt. Het gaat om een vergrendelde iPhone, waarvan de onderzoekers de code niet konden weten volgens de advocaat van de verdachte.

Het is niet duidelijk waarom de FBI de software van Cellebrite en GrayKey niet gebruikt om de oudere iPhone-modellen van de verdachte van de schietpartij te kraken. Sommige experts denken dat de FBI en de Amerikaanse regering "theater maken" in de hoop dat Apple op termijn bijvoorbeeld een achterdeurtje inbouwt.

Achterdeurtjes

Apple heeft zijn iPhones nu op zo'n manier versleuteld dat het bedrijf zelf een gesloten iPhone ook niet kan openen. Veel overheiden pleiten bij techbedrijven voor zogenoemde achterdeurtjes. Dan is de software voor veiligheidsredenen of onderzoek toch van buitenaf te openen, maar het is nooit uit te sluiten dat kwaadwillenden dat achterdeurtje niet vinden en misbruiken.

Review: iPhone 11 en 11 Pro

Volg Bright op YouTube voor meer smartphone-reviews