Beeld © Mojo Vision
Beeld © Mojo Vision
Piepkleine pixels

Startup maakt slimme contactlens met hoge resolutie

16 januari 2020 17:27

De Amerikaanse startup Mojo Vision werkt aan een slimme contactlens waar volgens het bedrijf een schermpje met zeer hoge resolutie in komt.

De augmented reality-bril is de volgende grote gadget waar bedrijven als Apple, Microsoft en Google hard aan werken. Een startup uit Silicon Valley kijkt een stap verder en zet alvast in op slimme contactlenzen. Mojo Vision toonde een prototype van zijn onopvallende lens, compleet met simpel zwartwitscherm erin, meldt The Verge.

In zijn huidige vorm kan de lens enkel nog beelden met een vrij lage resolutie tonen in zwart-wit, gekoppeld aan een grote externe batterij. Het bedrijf claimt echter dat het al een schermpje voor in een lens heeft met een resolutie van 14.000 ppi. Ter vergelijking: de nieuwste iPhone heeft een scherm van 326 ppi.

Piepkleine pixels

Een dergelijke lens heeft zo'n hoge resolutie nodig omdat de pixels erg klein moeten zijn. Direct tegen de oogbal zou een aantal pixels van doorsnee formaat het gezichtsveld al volledig belemmeren.

Mojo Vision ziet tal van toepassingen voor zich. Het scherm zou transparant zijn, en dankzij bewegingsstabilisatie moeten virtuele beelden realistisch over de echte wereld gelegd kunnen worden.

Inzoomen of tekst scherper maken

Zo zouden de lenzen de randen van obstakels kunnen markeren in het donker. De lens zou slechtzienden kunnen helpen door op dingen in te zoomen, of door tekst bijvoorbeeld scherper te maken. Mojo Vision hoopt zijn lens al binnen twee jaar op de markt te brengen.

Google-contactlens

Google werkte enkele jaren aan een contactlens waarmee diabetici hun suikerspiegel zouden kunnen meten. Dat project werd echter in 2018 stopgezet.

Kijk ook: heeft de slimme bril de toekomst?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sony wil ook een slimme contactlens maken