'Apple zag af van versleutelde backups na klachten FBI'
Versleuteling

'Apple zag af van versleutelde backups na klachten FBI'

21-01-2020 13:24 Laatste update: 13:27

Een initiatief om iPhone-backups volledig te versleutelen zou zijn gestaakt, nadat de Amerikaanse recherche FBI hierover bij de techreus kwam klagen.

Dat meldt Reuters op basis van zes anonieme bronnen. De FBI zou vrezen dat de versleutelde backups toekomstige onderzoeken nog lastiger zouden maken.

Het zou inmiddels twee jaar geleden zijn sinds Apple het plan liet varen, maar tot op heden was het besluit niet naar buiten gelekt. Zowel Apple als de FBI willen het nieuws niet bevestigen.

FBI had bezwaar

Toen de techgigant meer dan twee jaar geleden aan nieuwe beveiligingsmethodes voor iPhones werkte, informeerde het bedrijf de FBI van een plan om backups te versleutelen. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van end-to-end-encryptie, waardoor zelfs het bedrijf ze niet meer kon inzien.

De FBI had bezwaar tegen het plan en voerde meerdere gesprekken met de telefoonmaker. Een jaar later werd het initiatief ineens gestaakt. Een reden is niet bekend, maar vermoedelijk speelde de bezwaren van de FBI een rol.

Kraken iPhones van terrorist

Apple ligt op het moment onder vuur in de Verenigde Staten. Het techbedrijf zegt niet te kunnen helpen bij het kraken van de iPhones van een terrorist. De toestellen zelf worden al versleuteld, waardoor zelfs de maker er niet op kan inbreken. Volgens president Donald Trump deed Apple daarom niet genoeg om Amerika te steunen.

Eindoordeel: AirPods Pro na 3 maanden

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's