'Amazon-ceo Bezos gehackt via appje Saudische kroonprins'
Via WhatsApp-video

'Amazon-ceo Bezos gehackt via appje Saudische kroonprins'

21-01-2020 22:44 Laatste update: 22-01-2020 17:38

De smartphone van Amazon-ceo Jeff Bezos zou in 2018 zijn gehackt nadat hij een WhatsApp-bericht had ontvangen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. In de WhatsApp-video aan Bezos zat malware. Het is onduidelijk of Bezos de video heeft geopend, of dat alleen het onvangen al genoeg was om gehackt te worden.

De Amazon-baas en de kroonprins hadden kennelijk al enige tijd een vriendschappelijke app-uitwisseling. Begin mei 2018 kreeg Bezos het malafide bestand toegestuurd.

In de uren daarna werden grote hoeveelheden data uit de telefoon van Bezos gehaald. Het is niet bekend wat er met die data is gebeurd.

Intieme details

Experts begonnen vorig jaar januari een onderzoek van de telefoon van Bezos nadat intieme details over zijn privéleven in het Amerikaanse roddelblad National Enquirer verschenen. Saudi-Arabië ontkende eerder al dat de telefoon van Bezos doel van een actie was geweest.

Khashoggi

Bin Salman wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. Onder andere de CIA en een rapporteur van de Verenigde Naties stellen dat Bin Salman 'het brein' achter de moord is. 

Khashoggi werd ruim een jaar geleden vermoord en in stukken gezaagd in het Saoedische consulaat van Istanbul. Zijn lichaam, dat in stukken zou zijn gesneden, is nog altijd niet gevonden. Khashoggi was columnist voor The Washington Post, de krant waar Bezos de baas van is. 

WhatsApp-hack

De hack via het WhatsApp-videobestand is vermoedelijk het werk van het Israëlische bedrijf NSO Group. Dit bedrijf bouwt malware waarmee telefoons kunnen worden gehackt, bijvoorbeeld door iemand via WhatsApp te bellen.

NSO Group verkoopt zijn software aan overheden waarmee opsporingsdiensten doelwitten kunnen hacken. Deze software is erg duur - overheden zouden soms wel miljoenen euro's ervoor betalen - en kan niet zomaar worden gebruikt om iedereen te hacken. NSO Group zou zijn software ook verkopen aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

Uit onderzoek van Citizen Lab bleek dat malware van NSO Group op de telefoon van Omar Abdulaziz was aangetroffen, een Saudische activist en vriend van Khashoggi.