Duizenden nieuwe laadpalen rond Amsterdam en Utrecht
Benzineboer gaat elektrisch

Duizenden nieuwe laadpalen rond Amsterdam en Utrecht

27-01-2020 18:52 Laatste update: 18:52

Amsterdam en omgeving krijgen er 20000 laadpalen bij die worden geplaatst door benzineboer Total. De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht hebben samengewerkt om dat voor elkaar te krijgen.

De grootste opdracht voor laadpalen ooit in Europa is gewonnen door Total. De 'Metropool Regio Amsterdam Elektrisch' vroeg om 20.000 laadpalen over een gebied ruim rond Amsterdam met 3,2 miljoen inwoners. Die aanpak is verfrissend, want in Nederland is er geen centrale strategie als het om laadpunten gaat. Gemeentes bedenken zelf hoeveel prioriteit ze geven aan het plaatsen van laadpunten. 

Total - ja, die van de tankstations - won de aanbesteding. De door hen aangekochte EV-unit Pitpoint had al 4500 openbare laadpunten in de regio en kan dat aantal nu vervijfvoudigen. Total belooft 100 procent duurzame energie voor de laadpalen. 

Eerder kocht Shell al het Nederlandse NewMotion dat laadpalen en -passen aanbiedt. Daarnaast heeft Shell acht snelladers bij tankstations geplaatst, waarvan zes in de driehoek Den Haag, Rotterdam, Utrecht. 

Kijk ook: Tesla Model S