Apple krijgt 25 miljoen boete voor vertragen iPhones
Boete in Frankrijk

Apple krijgt 25 miljoen boete voor vertragen iPhones

07-02-2020 15:36 Laatste update: 16:03

Apple heeft voor het vertragen van oudere iPhones een boete van 25 miljoen euro gekregen van de Franse mededingingsautoriteit DGCCRF.

Eind 2017 gaf Apple toe dat het oudere iPhones bewust vertraagde. Dat gebeurde bij toestellen met een verouderde batterij tijdens piekprestaties, om te zorgen dat de telefoon niet zou uitvallen.

Gebruikers werden niet over die stap ingelicht. Misleiding, vindt de Franse mededingingsautoriteit, want ze konden zo niet afwegen of het installeren van de betreffende vertragende update wel verstandig was.

Problemen eerder al opgelost

Apple zegt de 25 miljoen euro te betalen. Het bedrijf draaide het afgelopen kwartaal een recordomzet van 91,8 miljard dollar, gemiddeld 25 miljoen dollar in iets meer dan een half uur.

Apple bood in 2017 al zijn excuses aan voor de batterij-update. De prijs voor het vervangen van een iPhone-batterij werd een jaar lang verlaagd van 89 naar 29 euro, en gebruikers konden dankzij een update zelf kiezen of zij een vertraging wilden, of het gevaar op het uitvallen van hun toestel.

Apple belooft duidelijker te zijn

In 2019 beloofde Apple dat het voortaan duidelijker zou zijn over de gevolgen die updates hebben voor de prestaties van de iPhones van gebruikers. Apple deed die belofte aan de Britse marktautoriteit.

Cameratest: hoe goed is de iPhone 11 Pro?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's