'YouTube wil abonnementen voor andere videodiensten verkopen’
Netflixen op YouTube?

'YouTube wil abonnementen voor andere videodiensten verkopen’

11-02-2020 10:44 Laatste update: 10:51

Het zou in de toekomst mogelijk moeten worden om via YouTube een abonnement af te sluiten op betaalde videodiensten van andere partijen.

Dat vertellen ingewijden aan The Information. Daarmee zou YouTube een plek willen worden waarop je naar al je videodiensten kijkt, naast de al bestaande YouTube-video’s op het platform. De videosite heeft nog niet op de geruchten gereageerd.

Inmiddels zou YouTube met meerdere streamingdiensten hebben gesproken over het idee. Het is niet duidelijk welke bedrijven in zee willen gaan met YouTube en wie er sceptisch over zijn. In de Verenigde Staten laat YouTube klanten al abonneren op bijvoorbeeld Showtime via de tv-dienst YouTube TV. Buiten de VS is YouTube TV nog niet beschikbaar.

Het initiatief zou YouTube een compleet nieuwe inkomstenbron kunnen geven, mits streamingdiensten een deel van het abonnementsgeld overdragen aan het platform. Ook kan YouTube profiteren doordat het gebruik van de website en app toeneemt als het mogelijk wordt binnen YouTube naar films en series van andere diensten te kijken. 

Apple en Amazon achterna

Hiermee lijkt YouTube het voorbeeld te volgen van concurrenten als Apple en Amazon, die je al abonnementen bij andere diensten laten afsluiten binnen hun apps. Amazon doet dat voornamelijk in de Verenigde Staten. In Nederland kun je via de Apple TV-app ook een abonnement op de videodiensten Starz Play of The Smithsonian Channel afsluiten.

Appmaker Plex biedt sinds kort ook een gratis streamingdienst aan, waarbij films worden onderbroken door reclamespotjes. Plex werd ooit bekend als serversoftware voor films en series op je computer, ongeacht of je die illegaal had gedownload.

Eerste indruk: Apple TV+

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's