© Prorail

Voor het eerst rijden passagiers mee in zelfrijdende trein
Automatic Train

Voor het eerst rijden passagiers mee in zelfrijdende trein

12-02-2020 16:29 Laatste update: 16:36

Voor de eerste keer in Europa hebben passagiers meegereden in een zelfrijdende trein. Vijftig mensen zaten woensdag in de speciale testtrein van Arriva tussen Groningen en Zuidhorn.

Het systeem, de Automatic Train Operation, was de afgelopen maanden al getest met alleen een machinist in de cabine.

Bij de tests rijdt de trein op de automatische piloot. Een machinist blijft echter toekijken, om in geval van nood meteen in te kunnen grijpen.

Tot 17 februari vervoert de experimentele trein dagelijks enkele honderden passagiers tussen Groningen en Buitenpost. Dat gaat buiten de dienstregeling om. 

Veilig dicht op elkaar rijden

Met de autonome technologie kunnen treinen veilig dichter op elkaar rijden. Daardoor kunnen er meer treinen over hetzelfde stuk spoor rijden. Dat is nodig omdat steeds meer mensen met de trein reizen.

Volgens ProRail zijn er nog meer voordelen. Doordat zelfrijdende treinen gelijkmatig rijden wordt er energie bespaard. "En doordat computersystemen treinritten kunnen monitoren, wordt een treinrit voorspelbaarder en betrouwbaarder. Daardoor rijden automatisch bestuurde treinen stipter en gaat de punctualiteit verder omhoog", aldus ProRail.