Meelift-off

SpaceX vervoert satelliet al vanaf 1 miljoen dollar

13 februari 2020 10:58

De prijzen van satellietvervoer naar de ruimte zijn hard gedaald. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft de prijs voor het in een baan om de aarde brengen van een satelliet nu zelfs verlaagd naar 1 miljoen dollar.

Enkele jaren geleden moest je nog 20 miljoen dollar neertellen voor transport van een satelliet naar de ruimte. De prijs voor meeliften met je satelliet daalde daarna naar zo'n 5 miljoen dollar, maar nu doorbreekt SpaceX de grens van 1 miljoen dollar voor satelliettransport.

De SpaceX-site SmallSat RideShare Program leest bijna als een boekingssite om vliegreizen te boeken. Je geeft gewoon aan wanneer je je satelliet gelanceerd wilt hebben, in welke baan om de aarde hij moet gaan en hoeveel hij weegt. Je krijgt meteen een prijsopgave als resultaat. 

En die is bij satellieten onder de 200 kg in een SSO Zon-synchrone baan om de aarde maar 1 miljoen dollar. Overbagage kost je 5000 dollar per kilogram en hogere banen kosten meer.

SpaceX zal iedere vier maanden een ridesharevlucht de ruimte in sturen. Als je vracht om de één of andere reden vertraagd is, dan kan je 100% van de aanbetaling inzetten voor een latere vlucht. Daar zit wel 10 procent aan omboekingskosten aan vast. Voor details kan je de SpaceX Rideshare-handleiding downloaden.

Wint Elon Musk de space-race?