Facebook-ceo pleit voor meer overheidsregulering
Met voorwaarden

Facebook-ceo pleit voor meer overheidsregulering

17-02-2020 10:55 Laatste update: 10:55

Facebook-ceo Mark Zuckerberg bezoekt maandag de Europese Commissie en pleit voor meer regulering van grote techbedrijven.

Facebook ligt sinds het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen van 2016 onder een vergrootglas. De invloed van het netwerk met 2 miljard gebruikers is groot, maar Zuckerberg is erg terughoudend met maatregelen. Hij wil dat de overheid zulke maatregelen oplegt, schrijft hij maandag in een open brief in FT.

"Elke dag moeten platforms als Facebook een afweging maken tussen belangrijke sociale waarden - tussen vrije meningsuiting en veiligheid, privacy en wetshandhaving, en tussen het creëren van open systemen en het vergrendelen van gegevens", schrijft Zuckerberg. "Er is zelden een duidelijk 'goed' antwoord. Vaak is het net zo belangrijk dat beslissingen worden genomen op een manier die volgens mensen legitiem is."

Meewerken

Zuckerberg stelt dat Facebook overheden meer inzicht zal geven in hoe zijn systemen werken. Ook belooft Facebook toegang tot zijn moderatiesystemen voor controle door derden.

Op gebied van politieke advertenties ziet Zuckerberg graag dat de overheid de grenzen stelt. "Wie bepaalt in een democratie wat als politieke advertentie telt? En als een non-profit een advertentie toont over immigratie tijdens een verkiezing, is dat dan politiek? Wie zou dat moeten bepalen – bedrijven of overheden?", vraagt Zuckerberg zich af.

Duidelijkere regels

De Facebook-ceo wil ook meer duidelijkheid van overheden als het gaat om wat geldt als persoonlijke data. "Mag een ander jouw geboortedatum op Facebook opzoeken en in zijn eigen kalender noteren? Wiens data zijn het dan?", vraagt Zuckerberg.

"Zonder duidelijke regels over dataportabiliteit, zorgen strikte privacywetten er alleen maar voor dat bedrijven data afsluiten, weigeren met anderen te delen, om zo risico's te vermijden", zegt Zuckerberg verwijzend naar Europese privacywet AVG, waardoor bedrijven terughoudender zijn geworden met datadeling.

Handreiking kent grenzen

Zuckerberg roept verder op tot meer toezicht en verantwoording. "Mensen moeten het idee hebben dat grote techplatforms zich tegenover iemand moeten verantwoorden, dus regulering moet bedrijven verantwoordelijk houden als zij fouten maken."

De oproep van Zuckerberg kent wel grenzen. "We zullen het niet eens zijn met elk voorstel, vooral als die betrekking hebben op kleine bedrijven die geen zelf geen moderne data-analyse en marketing kunnen doen. Miljoenen kleine bedrijven rekenen op bedrijven zoals de onze om dat voor hen te doen", aldus Zuckerberg.