Kunstmatige intelligentie vindt sterk antibioticum
Ziektes bestrijden

Kunstmatige intelligentie vindt sterk antibioticum

23-02-2020 12:12 Laatste update: 24-02-2020 06:53

Een kunstmatige intelligentie ontwikkeld door wetenschappers heeft een nieuwe vorm van antibiotica ontdekt, die zelfs resistentere bacteriën kan bestrijden.

Het nieuwe medicijn heet Halicin en is daarmee vernoemd naar de kunstmatige intelligentie HAL 9000 uit de film 2001: A Space Odyssey. In een onderzoeksverslag vertellen de wetenschappers van MIT hoe de kunstmatige intelligentie zijn vondst heeft gemaakt.

De kunstmatige intelligentie kreeg een database met 2.500 moleculen voorgeschoteld om zichzelf mee te trainen. Daarbij moest de computer bepalen welke medicijnen of natuurlijke producten het beste zijn tegen in de bestrijding hiervan. Hierdoor leerde de software om bij onbekende bacteriën te onderzoeken hoe deze bestreden kunnen worden.

Bacteriën verhongeren

Halicin vernietigt bacteriën door ervoor te zorgen dat ze geen energiedragende moleculen kunnen fabriceren, waardoor ze op termijn min of meer verhongeren. De meeste bacteriën kunnen zich lastig tegen deze aanvalsmethode verzetten.

Het medicijn is al gebruikt om de bacterie acinetobacter baumannii te bestrijden in proefmuizen, maar op mensen is de nieuwe antibioticum nog niet getest. Vermoedelijk kan het goed gebruikt worden in Afghanistan en Iraq, waar soldaten vaak last hebben van infecties door deze specifieke bacterie.

Deze 10 fouten en blunders maakten algoritmes

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's