© ING

Apple Pay werkt binnenkort ook met creditcard in Nederland
Betalen

Apple Pay werkt binnenkort ook met creditcard in Nederland

04-03-2020 17:10 Laatste update: 20:27

Nederlandse banken die Apple Pay aanbieden, gaan binnenkort ook creditcards ondersteunen met de betaaldienst. Nu werkt Apple Pay in ons land alleen nog met gekoppelde pinpassen.

Meerdere Nederlandse banken zullen het in de lente of de zomer mogelijk maken om een creditcard toe te voegen aan Apple Pay. Dat heeft Apple laten weten aan Bright. Momenteel kunnen alleen Maestro-passen worden toegevoegd door Nederlandse banken.

Daar is volgens Apple voor gekozen omdat Nederlanders veel meer met hun pinpas betalen dan met hun creditcard. Apple biedt in de VS ook zijn eigen creditcard Apple Card aan, die zal om dezelfde reden niet snel in Nederland verschijnen.

Waarom het zo lang duurde voordat Apple Pay in Nederland beschikbaar kwam, wilde het bedrijf niet zeggen. Apple Pay werd eind 2014 uitgebracht, tot de zomer van 2019 was Nederland één van de laatste landen in Europa zonder Apple Pay. Inmiddels bieden ING, ABN Amro, Rabobank en enkele kleinere onlinebanken Apple Pay aan.

Bijna overal mogelijk

Inmiddels kan Apple Pay in ruim 95 procent van de Nederlandse winkels gebruikt kan worden, stelt de iPhone-maker. Klanten met een iPhone of Apple Watch kunnen overal afrekenen waar dat met een contactloze betaalkaart ook kan.

Momenteel is 85 procent van de Nederlandse betaalpassen geschikt voor Apple Pay. Hoe populair de betaaldienst in Nederland is, wil Apple niet zeggen. Deels is dat ook niet mogelijk volgens het bedrijf; Apple bewaart geen transactie-informatie van Apple Pay-betalingen.

Apple Pay staat als dienst tussen de klant en de bank en Apple houdt geen gegevens voor zichzelf. Gebruikers maken ook geen account aan voor Apple Pay, maar stellen hun iPhone of Apple Watch in staat om te functioneren als betaalpas. Omdat die apparaten met een pincode zijn afgesloten, is het invoeren van een extra pincode bij betalingen niet nodig, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Apple Pay in apps

Via Apple Pay kan ook in apps voor iOS en Mac worden betaald, en op websites in de browser Safari. Die functie wordt door Nederlandse websites nog niet erg breed ondersteund. Volgens Apple heeft dat mogelijk te maken met het tempo waarop webshops nieuwe betaalmethoden toevoegen.

Hoewel online betaaldiensten als Adyen wel ondersteuning bieden voor Apple Pay, is het aan de eigenaar van de webwinkel om de functie ook aan zijn site toe te voegen. Veel webshops herzien hun methode volgens Apple slechts enkele keren per jaar, buiten hoogseizoenen als de feestdagen.

Apple verwacht daarom dat er in de lente of zomer in meer Nederlandse webshops en apps via Apple Pay betaald kan worden. In andere landen is de methode volgens Apple al populair. Gebruikers kunnen met één knop direct beveiligd afrekenen, en ook adresgegevens worden waar nodig automatisch en versleuteld doorgegeven.

Apple Pay in het ov

Apple Pay kent enkele functies die in Nederland nog niet beschikbaar zijn. Zo is het in sommige landen mogelijk om via Apple Pay in te checken in het openbaar vervoer. Met de methode Express Mode hoeven gebruikers daarbij hun identiteit niet te laten controleren, in tegenstelling tot bij normale betalingen. In de metro van Londen kan sinds december met die functie worden gereisd.

Apple is in gesprek met aanbieders van openbaar vervoer in tal van Europese steden en landen. Het bedrijf verwacht dat inchecken via Apple Pay de komende tijd breder beschikbaar komt in Europa, maar kan nog geen landen of steden noemen. De integratie van Apple Pay in de bestaande systemen van ov-aanbieders is volgens Apple ingewikkeld, omdat elke aanbieder zijn eigen systeem met eigen voorwaarden en bijvoorbeeld kortingsacties heeft.

In Nederland moeten we mogelijk nog even wachten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om 2021 een nieuw betaalsysteem voor de OV-chipkaart af te hebben. Tegen 2023 moet het mogelijk zijn om met een telefoon of smartwatch in te checken, zodat de huidige ov-chipkaart overbodig wordt.

Vrienden betalen

De Tikkie-achtige functie Apple Pay Cash heeft ook geen hoge prioriteit in Europa voor Apple. Met die functie kunnen Amerikanen snel geld naar elkaar overmaken in bijvoorbeeld iMessage. In de VS lost die functie een probleem op; snel en gratis geld overmaken tussen verschillende banken kan daar vrijwel niet. In Nederland zijn daar tal van mogelijkheden voor, en dus heeft Apple minder haast met die functie.

Wereldwijd blijft Apple Pay groeien, stelt Apple. In de afgelopen 12 maanden werden er wereldwijd ruim 15 miljard transacties via Apple Pay gedaan. Er worden 6000 banken ondersteund, 1300 in Europa.

Wat Nederlandse banken voor het gebruik van Apple Pay betalen, wilde Apple ook niet kwijt. In tegenstelling tot in sommige andere landen wordt het gebruik van Apple Pay in Nederland niet expliciet als meerprijs aan de bankklant doorberekend.

Zo werkt Apple Pay in Nederland

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's