TikTokkers maken neptelefoontjes voor bange Uber-passagiers
Misbruik voorkomen

TikTokkers maken neptelefoontjes voor bange Uber-passagiers

17-03-2020 09:34 Laatste update: 09:34

Bezoekers van sociaal netwerk TikTok maken video's met neptelefoongesprekken. Die kunnen gebruikt worden door vrouwen die zich bedreigd voelen door bijvoorbeeld een Uber-chauffeur.

In de video's doen TikTok-gebruikers alsof ze met je aan het bellen zijn. Sommige van deze video's hebben een script, zodat je iets kunt terugzeggen tijdens de pauzes die vallen. 

De neptelefoontjes zijn een grote trend op Tiktok aan het worden, aldus Daily Dot. Bezoekers maken ook versies in verschillende talen en accenten, om een gesprek zo geloofwaardig mogelijk te maken.

Hoewel een Uber-passagier ook een echt iemand kan bellen, is het dan nog de vraag of de ander ook opneemt. De TikTok-video's garanderen je dat je een gesprek kan starten om de aandacht van een chauffeur af te weren.

Misbruik in Ubers

Daarmee helpen de bezoekers vrouwen die zich bedreigd voelen in een Uber. In 2018 ontving de taxidienst in de Verenigde Staten drieduizend meldingen van misbruiksituaties, waaronder verkrachting en ongewenst lichamelijk contact. 

In oktober 2018 werd een Uber-chauffeur nog aangeklaagd, omdat hij een slapende vrouw in zijn auto zou hebben ontvoerd en betast. 

Maatregelen

Uber probeert al langer maatregelen te nemen om ongepast gedrag van chauffeurs in te perken. Vorig jaar bleek het bedrijf bijvoorbeeld een opnamefunctie te testen, waarmee bedreigd voelende passagiers het geluid in een auto kunnen vastleggen. Dit kan worden gebruikt als bewijs, maar moet ook preventief werken.

Elektrische deelfiets Uber: snel, maar niet cheap

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's