Smartphonemarkt ingestort: 'de grootste daling ooit'
Gecrasht

Smartphonemarkt ingestort: 'de grootste daling ooit'

23-03-2020 14:26 Laatste update: 16:51

Het aantal geleverde smartphones lag in februari 38 procent lager dan een jaar eerder. Het zou gaan om de grootste daling ooit op de smartphonemarkt.

Dat stelt analysebedrijf Strategy Analytics. In februari 2019 werden er wereldwijd nog 99,2 miljoen smartphones verscheept, afgelopen maand was dat gedaald tot 61,8 miljoen. De vraag naar smartphones in Azië kelderde fors, vanwege gesloten winkels en fabrieken.

Deze maand volgden veel Europese landen met corona-maatregelen. Daardoor zal het aantal verscheepte smartphones in maart ook flink lager zijn dan vorig jaar, denken de analisten.

"Februari 2020 toonde de grootste daling ooit in de geschiedenis van de wereldwijde smartphonemarkt", zegt Strategy Analytics-topman Neil Mawston. "Het aanbod en de vraag naar smartphones nam een duik in China, zakte in Azië in en vertraagde in de rest van de wereld. Dit is een periode die de smartphone-industrie zal willen vergeten."

Kortingen en bundels nodig

Hoewel de fabrieken in China weer produceren en winkels weer opengaan, zal maart een zwakke maand blijven, denken de analisten. "De smartphone-industrie zal harder dan ooit moeten werken om de verkopen de komende weken te stuwen, met online uitverkopen of grote kortingen op bundels met bijvoorbeeld een smartwatch", zegt analist Yiwen Wu.

Samsung aan kop

In februari werden de meeste smartphones verscheept door Samsung, gevolgd door Apple, Xiaomi, Huawei, Oppo en Vivo.

Maak veilig je telefoon en laptop schoon

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's