Supercomputers ingezet om coronavirus te 'kraken'
Coronavirus

Supercomputers ingezet om coronavirus te 'kraken'

23-03-2020 16:29 Laatste update: 16:46

In de strijd tegen het coronavirus zetten de Verenigde Staten enkele van de snelste supercomputers ter wereld in. Die moeten helpen om het virus te doorgronden en bij de ontwikkeling van een vaccin.

Onder meer IBM, Amazon, Google, Microsoft, HP en ruimtevaartorganisatie NASA helpen bij het onderzoek, dat maandag is aangekondigd door het Witte Huis.

Wetenschappers kunnen voorstellen doen voor het gebruik van de computersystemen. Die kunnen in razend tempo berekeningen uitvoeren. Een panel van wetenschappers en experts beoordeelt of de voorstellen voldoende kunnen bijdragen aan de volksgezondheid.

Doel is om wetenschappelijke vragen over het coronavirus binnen uren of dagen te kunnen beantwoorden in plaats van weken of maanden. 

39 biljard berekeningen per seconde

Een van de beschikbare supercomputers is de Frontera uit Texas. Dit is de op vier na snelste supercomputer ter wereld. Hij kan 38,75 biljard (miljoen maal miljard) berekeningen per seconde uitvoeren.

Een mens die elke seconde een berekening uitvoert, heeft een miljard jaar nodig om te doen wat de Frontera in een seconde doet.

Technologie ingezet tegen coronavirus

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube