Ierse app waarschuwt bij contact met iemand met coronavirus
Corona-app

Ierse app waarschuwt bij contact met iemand met coronavirus

30-03-2020 08:45 Laatste update: 09:05

De Ierse overheid komt met een smartphone-app die gebruikers waarschuwt als iemand met wie ze contact hebben gehad het nieuwe coronavirus oploopt.

Gezondheidsdienst HSE verwacht dat het programma binnen 10 dagen beschikbaar is.

De app moet gaan bijhouden bij wie mensen in de buurt zijn geweest. Zo kunnen gebruikers een seintje krijgen als iemand in hun omgeving positief test op het virus. Ierse media berichten dat telefoons met het programma met elkaar gaan communiceren.

Niet verplicht

Gebruikers kunnen via de app ook gegevens over hun gezondheid gaan delen met de autoriteiten, zegt het hoofd communicatie van HSE. Het gebruik van het programma wordt niet verplicht gesteld.

De Ierse autoriteiten hebben tot dusver bij 2415 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. 36 patiënten zijn overleden. Premier Leo Varadkar heeft mensen gevraagd tot 12 april thuis te blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Ierland wil de uitbraak bestrijden door op grote schaal te gaan testen of mensen zijn besmet. Er worden nu ongeveer 5000 coronatesten per dag verwerkt. Dat moet de komende weken worden opgeschaald naar 15.000 testen per dag.

Singapore

Singapore zet al langer een app in voor het in kaart brengen van individuele besmettingen met het coronavirus. De broncode van die app, TraceTogether, gaat de overheid van Singapore gratis met andere landen delen. Burgers die de app installeren, krijgen een melding als ze in de buurt zijn geweest van iemand bij wie coronabesmetting is vastgesteld.

Tech tegen corona

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's