Virtueel sporten is hot onder topsporters: 'Toch je idool zien'

Greg Van Avermaet: links thuis, rechts in de virtuele wereld.

Missen 'echte' sport

Virtueel sporten is hot onder topsporters: 'Toch je idool zien'

18-04-2020 05:03 Laatste update: 11:35

Virtueel racen, virtueel wielrennen, virtueel darten en zelfs virtueel tennissen. Steeds meer topsporters wagen zich aan een online experiment. "Mensen vinden het leuk bekende sporters te zien bij gebrek aan wedstrijden, het genereert publiek", zegt gamejournalist en sportverslaggever Ron Vorstermans.

Misschien wel het beste bewijs dat mensen virtueel sporten leuk vinden is de virtuele Ronde van Vlaanderen. Honderdduizenden mensen keken naar wielerprofs die in hun woonkamer of schuurtje virtueel tegen elkaar koersten. Greg van Avermaet won de eerste virtuele editie.

'Geen doorbraak'

Maar ook de virtuele Grand Prix van Vietnam was een succes. Leclerc won die namens Ferrari. De Amstel Gold Race wordt ook virtueel verreden en tennisster Kiki Bertens probeert haar titel in Madrid te verdedigen, virtueel dan. Toch denkt Vorstermans dat het een tijdelijke ontwikkeling is. "Mensen vinden het leuk, omdat ze bekende sporters toch nog in actie zien. Maar ik denk niet dat dit een doorbraak is van online sporten in deze vorm."

Wat al jaren wel een stabiele online-fanbase heeft, zijn de e-sports. "Behalve dat je daar ook naar de allergrootste talenten op een bepaald gebied kijkt, zijn er weinig overeenkomsten met de virtuele sport die nu veel wordt beoefend", zegt Vorstermans. E-sports is namelijk echt wat anders dan virtueel sporten. Je kan bijvoorbeeld ook e-sporter zijn in een schietspel. "Eigenlijk zijn e-sporters gewoon de mensen die het allerbeste zijn in een spel. Daarom willen mensen ze zien." 

Andere interesses

"Wat ook een verschil is: bij e-sports gebeuren juist ook dingen die niet echt kunnen. Dat vind ik er ook mooi aan." Daarom zullen fans van e-sports vermoedelijk ook niet zo snel geïnteresseerd raken in de virtuele topsportprestaties van bijvoorbeeld Greg van Avermaet. Toch profiteert de e-sportbranche wel van het gebrek aan gewone sport, zegt Vorstermans. "In Amerika zenden sommige zenders nu meer e-sports uit." 

Voorlopig zullen de liefhebbers van de traditionele sporten het nog moeten doen met digitale wedstrijden. Zo staan voor dit weekend de Amstel Gold Race en de Giro op het programma en wordt er eind deze maand dus getennist in 'Madrid'. Ook is de PDC Home Tour begonnen. Hoe lang alle online alternatieven nog leuk blijven hangt er natuurlijk een beetje vanaf: zodra het echt werk weer gaat beginnen zullen de sporters en fans daar vermoedelijk weer opduiken. 

'Ik hoop toch echt dat het voetbal snel weer kan beginnen', besluit Vorstermans, die dit jaar AZ volgde voor RTL 7 in de Europa League. Als de bal weer rolt kan hij zijn twee expertises weer allebei uitoefenen, naast elkaar. 

Gamen? Nee, dat heet nu e-sports

Zo blijf je thuis fit: