Sony maakt beeldsensor met AI erin: 'beter voor privacy'

Sony maakt beeldsensor met AI erin: 'beter voor privacy'

15-05-2020 15:09 Laatste update: 15:09

Sony brengt een beeldsensor op de markt met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Daardoor is de cloud niet meer nodig voor geavanceerde analyse van beelden.

Het idee van de nieuwe slimme beeldsensor is eenvoudig. Je neemt een klassieke CMOS-beeldsensor zoals je in iedere camera of smartphone vindt en je plakt die bovenop een gespecialiseerde machine-learning-chip die razendsnel informatie uit de pixels van het beeld kan analyseren.

Het resultaat is een beeldsensor die voor veel taken geen aparte computer, grafische kaart of zelfs de cloud nodig heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan een beveiligingscamera die in een winkelstraat het aantal voetgangers moet tellen. 

Normaal gesproken stuurt een beeldsensor ieder beeldje met tienduizenden pixels naar een computer of naar de cloud om met machine learning het aantal mensen te tellen. 

De nieuweSony Intelligent Vision Sensor (12.3 megapixel en 4K 60fps video) doet dat nu zelf en stuurt alleen maar een paar bytes aan data door die aangeven hoeveel mensen het heeft geteld. 

Niet in de cloud

Volgens Sony heeft deze slimme beeldsensor een hoop voordelen. Het is bijvoorbeeld niet afhankelijk van netwerkverbindingen voor beeldanalyse in de cloud en is daarmee ook een stuk sneller. 

Een camera die bijvoorbeeld boodschappen op een lopende band bij de winkelkassa moet herkennen hoeft alleen maar de metadata 'wijnfles, eieren en afwasborstel' door te seinen en niet het gebruikelijke, complete beeld.

Privacybescherming

De slimme beeldsensor zou volgens Sony de privacy van mensen ook beter kunnen beschermen. Een slimme speaker zou bijvoorbeeld meteen herkennen wie van de familieleden een opdracht geeft aan de slimme speaker zonder dat het beeld de speaker ooit verlaat om in de cloud geanalyseerd te worden. 

Een slimme deurbelcamera zou ook de privacy van de mensen die langslopen op straat als voorzorg kunnen vervagen terwijl het wel het gezicht laat zien van diegene die aanbelt. 

Sony's Intelligent Vision Sensor bevindt zich nog in de prototypefase en is nog niet geschikt voor massaproductie.