In het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis wordt getest op het coronavirus. Beeld © ANP
In het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis wordt getest op het coronavirus. Beeld © ANP
Contact-app

'Snelheid coronatest cruciaal voor app of contactonderzoek'

16 mei 2020 19:00

De snelheid waarmee een coronatest wordt afgenomen is cruciaal 'omdat anders de toegevoegde waarde van contactonderzoek of een contact-app vrij klein is'. Dat zegt epidemioloog Marc Bonten op basis van een nieuwe studie van het UMC Utrecht.

Volgens het onderzoek moet er zo min mogelijk tijd zitten tussen het krijgen van de symptomen en het afnemen van de test. "Er is de laatste tijd veel oog voor het belang van testen, maar niet voor de snelheid ervan. Niemand zegt: we moeten zo snel mogelijk testen", zegt Bonten in de Volkskrant.

Volgens de epidemioloog is het proces momenteel te bureaucratisch. De officiële richtlijnen van het RIVM schrijven voor dat de arts moet beoordelen of de test bijdraagt aan de behandeling.

Bonten pleit ervoor de schakels tussen de patiënt en de test weg te halen, om zodoende minder tijd te verliezen. "Je zou kunnen zeggen: haal de GGD'en en de artsen er tussenuit om snelheid te behalen." Patiënten zouden dan zélf naar een testlocatie kunnen gaan, zónder afspraak.

Reproductiegetal

Volgens de koepelorganisatie van de GGD'en is de tijd voordat iemand wordt getest al verkort. De dokter moet wel eerst toestemming geven.

De snelheid van testen draagt eraan bij dat het reproductiegetal R laag blijft. Het getal geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Aan de hand daarvan bepaalt het kabinet of de maatregelen verder versoepeld kunnen worden, of dat het nodig is een stap terug te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overheid maakt nieuwe corona-app, eind mei eerste test

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

40 procent IJslanders gebruikt corona-app, 'maar het helpt weinig'

Bright gaat verhuizen

Bright gaat op 26 mei verhuizen. Ga voor onze artikelen, video's en podcasts vanaf dan naar RTLNieuws.nl/tech of download de RTL Nieuws-app: Android / iOS.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook en Instagram.