FBI daagt Apple weer uit beveiliging van iOS te verzwakken
Slepend conflict

FBI daagt Apple weer uit beveiliging van iOS te verzwakken

19-05-2020 10:06 Laatste update: 10:06

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft opnieuw uitgehaald naar Apple. Volgens de FBI heeft de iPhonemaker onvoldoende geholpen bij het ontgrendelden van de iPhone van een aanslagpleger.

Het gaat de zaak rond de schietpartij eind vorig jaar op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Pensacola in Florida, waarbij de schutter drie soldaten doodschoot. De FBI wilde Apple dwingen om de iPhone van de schutter te kraken om terroristische banden te kunnen bewijzen, Apple weigerde dat toen.

De FBI zei later de hulp van Apple toch niet nodig te hebben bij het kraken van de iPhone van de schutter. De politiedienst stelt in een verklaring de iPhone inmiddels zelf te hebben gekraakt, "na maanden hard werk". De hack toont volgens de FBI aan dat de schutter banden met Al Qaeda heeft.

'Geen hulp van Apple'

Bij het kraken van de iPhone kreeg de FBI "vrijwel geen hulp van Apple", en dat neemt de dienst het bedrijf kwalijk. Hoe de FBI de iPhone precies heeft gekraakt, is niet bekend. Wel zegt de FBI dat zijn zelfontwikkelde techniek niet toepasbaar is in andere gevallen.

De onenigheid met Apple blijft daarmee bestaan, en de FBI zegt dat Apple door niet mee te werken ook toekomstige onderzoeken zal vertragen. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr hekelt net als eerder de houding van Apple, zoals president Trump eerder ook al deed.

"Apple's streven om te voorzien in de privacy van zijn gebruikers is begrijpelijk, maar niet ten koste van alles", aldus minister Barr. "Er is geen reden waarom bedrijven zoals Apple hun producten niet zo kunnen ontwerpen dat de overheid er na toestemming van de rechter in kan."

Apple blijft weigeren

Apple heeft echter nooit de mogelijkheid gehad om huidige iPhones zomaar te ontgrendelen. De versleuteling van moderne iPhones is sterk, en Apple heeft geen achterdeur ingebouwd. De FBI zou dat graag anders zien, en stuurt aan op een wetswijziging. Ook Barr vindt dat het "tijd is wettelijke maatregelen te nemen".

Apple stelt in een verklaring tegenover The Verge dat het de FBI wel hulp geboden heeft, waaronder het verstrekken van iCloud-backups, accountinformatie en transactiedata van meerdere accounts van de schutter. "De valse claims over ons bedrijf zijn een excuus voor het verzwakken van encryptie en andere veiligheidsmaatregelen die miljoenen gebruikers beschermen", aldus Apple.

"We verkopen overal dezelfde iPhone, we slaan pincodes van gebruikers niet op en we hebben geen mogelijkheid om afgeschermde apparaten binnen te komen", aldus Apple. Het zogenoemde achterdeurtje dat overheden zoals die van de VS graag zouden zien, is in feite niet meer dan een ingebouwde kwetsbaarheid. Techbedrijven doen dat liever niet, omdat ook kwaadwillenden naar die achterdeur op zoek zullen gaan.

Nieuwe iPhone SE is een aanrader