Band Gorillaz toont cartoonwereld in augmented reality

Band Gorillaz toont cartoonwereld in augmented reality

12-04-2017 06:55 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Cartoonband Gorillaz toont in een nieuwe app virtuele objecten uit videoclips over de werkelijkheid heen.

Een nieuwe app van de band Gorillaz (iOS en Android) neemt fans mee naar de woningen van de virtuele bandleden 2D, Murdoc, Noodles en Russel. Daarvoor gebruik je de camera van je smartphone, die virtuele objecten over de werkelijkheid legt. Tik daar op en je bezoekt de verschillende appartementen, die je bekijkt door je telefoon te richten, te slepen of via een VR-bril zoals Google Cardboard. De app is samen met T-Mobile gemaakt.

De kamers van de leden (die soms zelf opduiken) zijn interactief, maar dienen meer als portals naar de website, het YouTube-kanaal en Spotify-lijsten van Gorillaz. Het is een geinige manier om jezelf alvast warm te maken voor het album Humanz, dat op 28 april verschijnt, maar het constant wisselen tussen apps haalt je wel een beetje uit de verder sfeervolle app. Overigens belooft de Gorillaz-app in de nabije toekomst een 'Humanz House Party'. Fans worden via de app uitgenodigd om het nieuwe album voor het eerst in zijn geheel te beluisteren.

Hologram en 360-graden-video

Gorillaz is een band die al jaren met de technologische mogelijkheden speelt. In 2006 trad de band in hologramvorm op tijdens de Grammy Awards, samen met De La Soul en (een eveneens virtuele) Madonna. Inmiddels zijn we elf jaar verder en maakt de band gebruik van nieuwere technologie. De eerste single van het nieuwe album is bijvoorbeeld met een 360-gradenvideo op YouTube te bekijken. Daarnaast werden portretfoto's van de bandleden uitgebracht op Facebook. Wil je het huis van Gorillaz in het echt zien, dan ga je op 6 mei naar Amsterdam. Verwacht daarbij muziek, digitale projecties en kunst. De Gorillaz-app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Gorillaz en T-Mobile willen ook augmented reality gebruikt tijdens concerten, maar hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend.