BBC maakt lettertype dat geschikter voor mobiel is

BBC maakt lettertype dat geschikter voor mobiel is

09-08-2017 16:03 Laatste update: 26-04-2018 18:43

De BBC betaalde veel licentiekosten voor lettertypes op zijn sites, maar gebruikt voortaan dit eigen font, dat ook beter leest op mobiele apparaten.

Voor de lettertypes op websites moeten licentiekosten betaald worden. De BBC gebruikt allerlei bekende lettertypes en betaalt daar met zijn vele miljoenen pageviews flink voor. Binnenkort niet meer, want dan wordt het eigen lettertype Reith uitgerold. Het font is vernoemd naar Lord John Reith, de eerste voorzitter van de BBC.

Reith is ontworpen door typografen Tom Foley en Bruno Maag, en moet uiteindelijk het enige lettertype worden dat de BBC gebruikt. Het is ontworpen om beter leesbaar te zijn op vooral de kleinere schermen van onze smartphones, schrijft de Britse omroep.

Geld besparen

“De bestaande lettertypen die de BBC gebruikt, zijn in de vorige eeuw ontwikkeld en werken goed in print - maar ze zijn niet altijd duidelijk genoeg in kleine, digitale ruimtes”, schrijft BBC's designhoofd Colin Burns. “We verwachten ook dat we een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen”, voegt Burns daar aan toe. Het nieuwe lettertype is al uitgerold op de sportsectie van de BBC en zal ook in de sportprogramma’s van de BBC op tv worden gebruikt.

Later gaat de BBC ook de rest van zijn websites aanpassen. Ook alle bordjes in de gebouwen van de BBC zullen op termijn in Reith worden veranderd, maar alleen als die toch al vervangen moeten worden. Het bekende blokjes-logo van de BBC, gezet in Gill Sans, blijft echter hetzelfde. Gill Sans is ontworpen door de Brit Eric Gill, die was geïnspireerd door zijn mentor Edward Johnston. Die is dan weer bekend van het gelijknamige lettertype dat op de bekende bordjes van de Londense metro.