'Beter leren met tablet-app dan met boek'

'Beter leren met tablet-app dan met boek'

02-02-2016 10:12 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Kinderen die slimme tablet-apps gebruiken tijdens reken- of taallessen, leren beter dan kinderen die ouderwets uit boeken leren.

De Universiteit Twente en de Radboud Universiteit onderzochten los van elkaar wat de effecten van de tablet-app Snappet op leerlingen zijn. Bij dat programma wordt het niveau van vragen en oefeningen continu aangepast aan het kind. De leraar ziet op zijn tablet hoe kinderen presteren en kan daar rekening mee houden met zijn lessen. 2500 kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 deden mee.

Kinderen uit klassen waar het programma werd gebruikt, leerden meer en sneller dan kinderen die niet met een tablet werkten. Volgens Alfons ten Brummelhuis is dat 'goed nieuws' voor het hele onderwijs.

Les op eigen niveau

Ten Brummelhuis werkt voor Kennisnet, een organisatie die adviseert over het gebruik van technologie op scholen en de onderzoeken heeft gefinancierd. Volgens hem werd niet eerder door zo'n groot onderzoek aangetoond dat digitale leermiddelen helpen om de prestaties van meer leerlingen te verbeteren.

Eerder werden wel kleinere onderzoeken gedaan naar soortgelijke programma's zoals Rekentuin en Muiswerk. En ook daaruit bleek dat tablets goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. "Elke leraar wil zijn leerlingen op hun eigen niveau lesgeven, maar met meer dan 20 kinderen in een klas is dat fysiek onmogelijk. Met dit soort programma's kan dat wel. En dat is goed nieuws voor leerlingen en leraren", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Minder nakijken

Volgens één van de scholen die meededen aan het onderzoek heeft de leraar nog een voordeel van het werken met tablets: het nakijken kost veel minder tijd omdat het programma dat doet. "Zo houden ze meer tijd over om na te denken wat de resultaten betekenen en voor het voorbereiden van lessen."