'Bitcoin-chaos te wijten aan Aziatische particulieren'

'Bitcoin-chaos te wijten aan Aziatische particulieren'

13-12-2017 07:30 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Aziatische particulieren lijken de drijvende kracht te zijn achter de waardestijging van de bitcoin.

Dat schijft de Wall Street Journal. Vorige week steeg de waarde van de bitcoin naar recordhoogtes. Het stormachtige debuut op een Amerikaanse beurs voor bitcoin-futures werd maandag zelfs even stilgelegd. Volgens sommige analisten was dit het bewijs dat de Bitcoin dus niet geschikt is als betaalmunt.

Azië overheerst

Maar wat dreef deze vloedgolf van bitcoin-waarde? Volgens de krant zijn het individuele spelers in het Oosten. Veruit het grootste deel van de bitcoinhandel vindt namelijk plaats in Azië.

Bedrijven als CryptoCompare, Coinhills en CoinDesk meldden aan de Wall Street Journal dat Zuid-Korea laatst een kwart van de markt bezat en Japan, Zuid-Korea en Vietnam samen eind november maar liefst 80 procent van de bitcoin-handelsactiviteiten voor hun rekening namen.

25.000 dollar

En de Aziatische handelaren betalen hoge prijzen. Op Zuid-Koreaanse beurzen zou de munt voor 20.000 en zelfs 25.000 dollar verhandeld worden, terwijl elders 'slechts' pieken bereikt werden van 17.000 dollar. Die cijfers zijn wel momentopnames in een hevig fluctuerende markt.

De zakenkrant citeert Chris Weston, hoofd marktstrateeg bij IG Group, een van 's werelds grootste handelsplatformen. Volgens hem is de bitcoinhandel nu een van de weinige markten waar kleine handelaren in Azië de waarde tot recordhoogtes stuwen.

Jan met de pet

"Het voelt alsof dit hele gebeuren wordt aangedreven door Jan met de pet die bij lange na niet zo financieel onderlegd is als een professionele fondsmanager", zegt hij tegen de krant.

De verslaggevers citeren ook Joshua Brown, de ceo van een New Yorks investeringsadviebureau, die blogt over 'de eerste bankierloze bubbel'.

Terwijl de welvaart in het Oosten stijgt, zijn goede investeringsmarkten er volgens de krant moeilijk te vinden. Vooral jonge Aziaten zouden zich thuisvoelen bij virtuele munten omdat ze opgroeiden in een wereld van e-commerce en mobiele betalingen.

Ingrijpen

Aziatische overheden uiten hun zorgen. China kondigde eerder al aan de nationale bitcoin-beurzen te sluiten. De Zuid-Koreaanse minister Lee Nak-yon speechte afgelopen maand over 'pathologische fenomenen als we niet ingrijpen', aldus de WSJ-verslaggevers.