Bitcoins gestolen via usb-wallets

Bitcoins gestolen via usb-wallets

08-01-2018 18:59 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Criminelen verkopen speciale usb-sticks, hardware-wallets, waarmee bitcoins en andere cryptomunten zijn te stelen.

De bedenker van de Ledger Nano S, één van de populairste hardware-wallets, waarschuwt voor deze nieuwe vorm van oplichting. Hij reageert op het verhaal van een Reddit-gebruiker die stelt dat zijn cryptomunten met een waarde van 34.000 dollar zijn gestolen nadat hij een tweedehands Ledger Nano S op Ebay kocht.

Dit apparaat was zodanig geprepareerd dat de oplichter nog toegang had tot de wallet. Nadat het slachtoffer al zijn cryptomunten op het apparaat zette, werden de digitale munten door de crimineel naar een andere wallet overgeboekt. Het slachtoffer zegt dat hij al zijn spaargeld kwijt is. 

Niet tweedehands

Eric Larchevêque, de bedenker van de Ledger Nano S, zegt dat hij verschillende slachtoffers van deze vorm van oplichting juridisch bijstaat. Ook gaat het bedrijf zijn software aanpassen zodat klanten weten wanneer iemand aan het usb-stickje heeft lopen sleutelen. Daarbij valt het aan te raden om een hardware-wallet altijd via de officiële verkoopkanalen aan te schaffen.

"Dit is nog maar het begin", schrijft Larchevêque op Reddit. "Met aan aankomende cryptomarkt met een waarde van een biljoen dollar en miljoenen nieuwe toepassingen wereldwijd, zal zowel simpele als geavanceerde oplichting meer en meer voorkomen."

Bekijk ook onze videoreview van de Ledger Nano S:

Subscribe op het Bright YouTube-kanaal voor meer gadgetreviews