Boek 1984 uitverkocht na Trump-inauguratie

Boek 1984 uitverkocht na Trump-inauguratie

27-01-2017 09:55 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Amazon kan George Orwells boek 1984 over een dictatoriale eenpartijstaat niet aanslepen.

Zelfs al zegt je de boektitel '1984' van George Orwell je niets, dan ken je het toch van het tv-concept Big Brother. De realityshow leent zijn naam namelijk aan Big Brother, het almachtige, onfeilbare staatshoofd die in 1984 alles en iedereen in zijn Oceania in de gaten houdt. Het grootste kenmerk van Big Brother is dat hij nooit foute beslissingen neemt en altijd gelijk heeft.

Het boek stamt uit 1948, maar staat sinds dinsdag op nummer 1 op de Amazon-bestsellerlijst. Dat gebeurt niet zonder toeval daags na de inauguratie van Trump als de nieuwe Amerikaanse president. Uitgeverij Penquin printte afgelopen week 75.000 extra boeken, veel meer dan normaal.

Ook andere boeken over hetzelfde thema schoten in de Amazon-lijst omhoog. It Can't Happen Here door Sinclair Lewis, en Brave New World van Aldous Huxley. Op het moment van schrijven staat Tools of Titans: The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers op plek twee op de bestsellerlijst.

Trumps eigen 'Ministry ​of Truth'

1984 vertelt het vreselijke verhaal van een wereld waarbij Big Brother alles en iedereen in de gaten houdt, voortdurend met propaganda bezig is en waarbij de overheid voor ideologische doeleinden zijn eigen 'Newspeak'-taal introduceert. In het boek is er zelfs een 'Ministry of Truth' die leugens verspreidt.

Opvallend is dat het lijkt alsof president Trump zijn eigen 'Ministry of Truth' aan het vormen is om zijn leugens, zoals over het aantal mensen die de inauguratie bezochten, te verspreiden. De nieuwe president heeft de oorlog verklaard aan de media. "Ze behoren tot de meest oneerlijke mensen op aarde. We hadden massaal vol veld met mensen. Je zag ze. Stampvol. Ik stond vanochtend op, ik zet de tv aan en ze lieten een leeg veld zien." Big Brother heeft altijd gelijk.