Brussel spreekt onderlinge roamingtarieven af voor providers

Brussel spreekt onderlinge roamingtarieven af voor providers

01-02-2017 08:03 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Vanaf 15 juni 2017 betaal je geen extra kosten meer voor mobiel gebruik in het buitenland. Er is nu een akkoord over de onderlinge tarieven tussen providers.

Europese providers rekenen vanaf 15 juni geen extra kosten meer als je in het buitenland belt, sms't of data verbruikt. Maar de roaming van klanten moet nog wel onderling verrekend worden tussen de providers. Om het afschaffen van roaming helemaal rond te maken, moest nog één drempel genomen worden: een akkoord met de Europese Commissie over die onderlinge tarieven. Een provider moet betalen als een klant in het buitenland op het netwerk van een andere provider data of belminuten verbruikt.

Het Europees Parlement laat weten dat er nu een overeenkomst over de bedragen is. "De maximumbedragen zorgen dat providers efficiënt in Europa kunnen werken", zegt Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri. "Maar ze zijn laag genoeg om concurrentie in stand te houden."

De komende vijf jaar daalt de maximumprijs die providers voor internetverbruik moeten betalen. Vanaf 15 juni dit jaar staat dat bedrag op maximaal 7,75 euro per gigabyte, maar dat bedrag daalt elk jaar een beetje tot een maximum van 2,50 euro per gigabyte in 2022. Voor bellen werd een tarief van 0,032 euro per minuut bepaald vanaf 15 juni en voor sms'jes een tarief van 0,01 euro per bericht.