China's nieuwe maanraket faalt na lancering

China's nieuwe maanraket faalt na lancering

03-07-2017 07:42 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Met de succesverhalen van SpaceX zijn we tegenwoordig gewend geraakt aan geslaagde raketlanceringen, maar in China ging het dit weekend weer eens mis.

China's nieuwe raket, de Long March-5 Y2, werd zondag gelanceerd om de zwaarste satelliet ooit de ruimte in te brengen. Veertig minuten na lancering was het volgens de Chinese nieuwsorganisatie Xinhau alsnog misgegaan. Veel details kwamen er niet naar buiten, behalve dat de raket had gefaald. Het gaat om een 'afwijking die tijdens de vlucht werd ontdekt'. Daarnaar wordt verder onderzoek gedaan.

De mislukte lancering van Long March-5 heeft mogelijk gevolgen voor de maanmissie van China. Het land was van plan om nog dit jaar een sonde met eenzelfde raket naar de maan te brengen, om daar onderzoek te doen en monsters te nemen. In 2020 wil China een rover naar Mars brengen.

Maanraket

China kondigde de Long March-5 raket in 2001 aan, maar werd tijdens de productie geplaagd door tegenslagen. Omdat de financiën niet rondkwamen werd het project uitgesteld en het toepassen van nieuwe brandstoftechnologie hield de raket aan de grond. In november 2016 maakte de raket zijn debuut met een geslaagde lancering.

De Chinese president Xi Jinping vindt het belangrijk dat China een grote speler wordt op het gebied van ruimtevaart. Vorig jaar zette hij in op een versnelde integratie van de ruimtevaart, om daarmee de ontwikkelingen van VS en Rusland bij te benen. Het Chinese ruimteprogramma is voornamelijk bedoeld om nationale veiligheid en defensie te verbeteren.