Coating laat zeep tot de laatste druppel uit de fles vloeien

Coating laat zeep tot de laatste druppel uit de fles vloeien

28-06-2016 07:02 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Eindelijk! Elk restje shampoo komt uit de fles, dankzij een speciale coating. Ook beter voor het milieu.

Wetenschappers ontwikkelen een coating voor de binnenkant van polypropyleenflessen, waardoor iedere druppel zeep uit de fles vloeit, omdat de zeep daardoor niet hecht aan de fleswand. Dat lijkt triviaal, omdat er al coatings bestaan die datzelfde probleem oplossen voor voedselwaren, zoals ketchup. Maar zeep schijnt de heilige graal te zijn als het gaat om kwesties rond 'de laatste druppel uit de fles'.

Zeep zou namelijk geen zeep zijn als het zich niet chemisch hecht aan zowel olie en water. Dankzij die eigenschap kan je je vette haren en een koekenpan met olie makkelijk schoon maken. Diezelfde eigenschap zorgt tevens voor dat die laatste druppels zeep aan de wand van de kunststoffles blijven plakken. 

Milieuvriendelijk

Het gaat om een nanocoating van zanddeeltjes in de vorm van een hartje die minuscule luchtbelletjes vasthouden, zodat de zeep nooit contact maakt met de kunststofwand. De deeltjes silica zijn milieuvriendelijk. Bovendien maakt de coating het veel goedkoper en minder milieubelastend om bijvoorbeeld plastic shampooflessen te recyclen. Deze moeten momenteel eerst gespoeld worden om ze te ontdoen van zeepresten, voordat de flessen gerecycled worden. De wetenschappers hebben echter ook allerlei medische toepassingen voor ogen.