Criminelen kidnappen crypto-miljonairs, eisen losgeld
Bright

Criminelen kidnappen crypto-miljonairs, eisen losgeld

20-02-2018 11:14 Laatste update: 11:31

Wie vermogend is geworden dankzij cryptomunten kan dat maar beter niet van de daken schreeuwen. Criminelen hebben het voorzien op deze nieuwe rijken.

The New York Times zet verscheidene incidenten op een rij waarbij criminelen crypto-miljonairs dwongen om hun vermogen over te maken. Zo werd een Rus in het Thaise Phuket slachtoffer van mannen die hem in zijn appartement gijzelden en dwongen om bitcoins ter waarde van 100.000 dollar (bijna 81.000 euro) over te maken naar een portemonnee van de criminelen.

In New York werd een man gegijzeld door een vriend: die dwong hem om ether ter waarde van 1,8 miljoen dollar over te maken. En in Oekraïne werd de baas van een bitcoinbeurs gekidnapt en pas weer vrijgelaten toen zijn bedrijf het losgeld van 1 miljoen dollar in bitcoins had overgemaakt.

Spoor loopt dood

Hoewel het geldspoor via de blockchain is te volgen, is het niet altijd even makkelijk om te achterhalen wie de verantwoordelijke criminelen zijn. Het is immers niet noodzakelijk om je identiteit aan een bitcoin-wallet te koppelen. Dat maakt de opsporing soms lastig, schrijft de krant. 

Zo kon de Thaise politie niet achterhalen wie de Rus in Phuket hadden overvallen. De enige aanwijzing was de laptop van de Rus, die de gijzelnemers ook hadden meegenomen. Die laptop dook op in Kuala Lumpur, waarna het spoor ook daar doodliep.

Hack in plaats van geweld

Mensen die in de begindagen van de bitcoin begonnen met het minen van de virtuele munt, zijn al langer het doelwit van criminelen. Al gebruikten die in het verleden eerder hacks dan bruut geweld. Zo raakte bitcoin-miljonair Jered Kenna zijn vermogen kwijt nadat een hacker erin was geslaagd om zijn telefoonnummer te stelen.

Zo kon de hacker alle (sms)berichten bestemd voor Kenna ontvangen. Op die manier raakte Kenna de controle over veel van zijn accounts kwijt: de hacker stelde de wachtwoorden daarvoor via sms opnieuw in.

Behalve verscheidene e-mailadressen kreeg de hacker ook de controle over Kenna’s Paypal-account, twee bankrekeningen en twee bitcoin-diensten over. De belangrijkste hack betrof Kenna’s Windows-account voor zijn pc, waarop hij zijn bitcoins bewaarde. Hoewel een bitcoin destijds minder dan duizend dollar waard was, was Kenna ruimschoots miljonair.