Crowdfunding Peerby gaat hard: 2 miljoen euro binnen

Crowdfunding Peerby gaat hard: 2 miljoen euro binnen

21-03-2016 16:59 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Het Nederlandse leenplatform voor spullen Peerby haalt in een razend tempo crowdunding op.

Peerby, een online platform waarop je spullen van mensen in de buurt kan lenen of huren, startte vorige week een crowdfundactie om de betaalde huurdienst Peerby Go verder uit te rollen. Doelbedrag: 300.000 euro, alles daarboven was leuk meegenomen. De plannen lagen al klaar: met 300.000 euro kon het bedrijf uitbreiden naar 5 Nederlandse steden, bij 600.000 euro naar 10 steden. Daarna kwam het buitenland in zicht: bij 750.000 euro komt Londen erbij getrokken, bij 1 miljoen Los Angeles.

De start-up mag er wel alvast naar kantoorruimte gaan zoeken, want in een week tijd haalde het jonge bedrijf een duizelingwekkende 1,8 miljoen euro op - en het bedrag stijgt nog per uur. Op het moment van schrijven steken 845 investeerders steken geld in het bedrijf, zo'n 2100 euro per investeerder. Daarmee wordt de volgende stap ook makkelijker: een beoogde financieringsronde met een grote investeerder kan mogelijk worden overgeslagen, omdat het bedrijf op eigen kracht kan groeien.

Eerste 3 jaar niets verdiend

Investeringsfondsen staken eerder al 1,6 miljoen euro in Peerby in de vorm van converteerbare leningen: leningen die op een later moment kunnen worden omgezet in aandelen. Peerby Go moet dé melkkoe voor het bedrijf worden. In de eerste drie jaar verdiende het bedrijf niets, dus experimenteerde het met verschillende verdienmodel. Het verhuren en bezorgen van de spullen op de site bleek het meest populair, en daar is Peerby Go op gebaseerd.