Dag Philae: definitief afscheid van komeetlander

Dag Philae: definitief afscheid van komeetlander

27-07-2016 09:01 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Philae is al ruim een jaar stil, maar om 11 uur is de communicatie voor altijd verbroken.

De missie van de Philae-lander, het eerste ruimtevoertuig dat op een komeet wist te landen, is officieel voorbij. Dat heeft ESA bekendgemaakt. Vandaag om 11 uur is het systeem voor communicatie tussen Philae en ruimtesonde Rosetta (dat Philae meenam naar de komeet 67P) verbroken. "De tijd is gekomen om afscheid te nemen", tweette het Twitter-account van Philae dinsdag. "Morgen wordt mijn communicatiesysteem op Rosetta voor altijd uitgeschakeld…"

Tien jaar onderweg

Na een reis van tien jaar landde Philae op 12 november 2014 op de komeet. Dat ging met wat gestuiter, omdat de harpoen van Philae niet afgeschoten werd. Na aankomst (in de schaduw) kon de lander ruim twee dagen metingen verrichten, daarna was de accu leeg. Waar de Philae uiteindelijk is gebleven is wel berekend, maar Rosetta heeft de lander nooit daadwerkelijk meer gezien.

Het was maanden stil, toen ESA op 13 juni 2015 ineens bericht kreeg van Philae met informatie over zijn status. De lander communiceerde op 9 juli dat jaar voor het laatst, maar de berichten waren te kort en onstabiel om er iets mee te kunnen. Sindsdien werd de communicatielijn met Rosetta (en aarde) opengehouden, voor het geval dat Philae uit zijn winterslaap zou komen om weer contact te leggen. De hoop was dat dat zou gebeuren als de komeet dichter bij de zon zou komen. Dan zou de lander genoeg energie krijgen om aan te gaan.

Einde Rosetta

Nu wordt de communicatie met Philae toch verbroken, omdat Rosetta’s eigen missie tot een eind komt. De sonde krijgt steeds minder energie om verder te kunnen. Op 30 september zal de sonde een gecontroleerde landing maken op de komeet en dan is het afgelopen. Missiemanager Patrick Martin noemt de missie een enorm succes: "De gecombineerde doelen die Rosetta en Philae hebben gehaald, het in contact komen en landen op een komeet, zijn historische mijlpalen voor ruimte-ontdekking."

Philae haalde 80 procent van zijn voornaamste doel in de uren dat hij actief was. Hij fotografeerde de komeet van boven en op het oppervlak, zocht naar organische verbindingen en profileerde de lokale omgeving. Daarmee gaf het 'revolutionaire inzichten in deze fascinerende wereld', zegt ESA.