Dave Hakkens kritisch over modulaire Google-telefoon

Dave Hakkens kritisch over modulaire Google-telefoon

27-05-2016 12:22 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Nederlander Dave Hakkens trok met zijn Phonebloks-concept veel aandacht voor de modulaire telefoon, en vindt dat Google meer zou kunnen met zijn Project Ara.

De modulaire telefoon: het idee dat je elk onderdeel van je toestel kan vervangen, verwisselen en upgraden naarmate er betere en andere onderdelen beschikbaar komen. Nederlander Dave Hakkens bracht het in 2013 groot onder de aandacht met zijn concept Phonebloks. Google is begin 2017 met zijn Project Ara de eerste grote partij die daadwerkelijk zo’n toestel op de markt brengt. Toch heeft Hakkens nog zijn vraagtekens, schrijft hij op zijn blog.

Zo vindt hij Ara niet open genoeg. "Alles gebeurt onder de vleugels van Google. Zij zijn de baas, zij bepalen de regels", aldus Hakkens. "Zij kunnen plotseling beslissen om de connectors te veranderen, of het ontwerp. Zo kunnen alle modules die hebt in één klap overbodig worden, en die macht zou niet in handen van één organisatie moeten liggen."

Niet modulair genoeg

Ook vindt hij Project Ara niet modulair genoeg. De Ara-telefoon heeft nog altijd een niet-verwisselbaar scherm, ingebouwde chip en vaste accu. Daardoor moet je volgens Hakkens na een paar jaar alsnog het basisskelet van je telefoon vervangen. Met Phonebloks hamerde hij naast gebruiksgemak ook op de ecologische voordelen van het meer stapsgewijs upgraden van toestellen, in plaats van elke paar jaar een compleet nieuw toestel te hoeven kopen. Hakkens prijst Google wel voor zijn inzet. "Ze hebben de ballen en de middelen om het te proberen." Maar Google kan het beter doen: "Richt je niet op het maken van de volgende telefoon die goed verkoopt, maar op de telefoon van de toekomst. Daadwerkelijk een telefoon voor de hele wereld."