De beste ontwerper van Utrecht

De beste ontwerper van Utrecht

24-12-2017 09:10 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Wie zijn de grootste talenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht?

Wat begon met maar liefst 50 ontwerpers is ingedikt tot zes designers waar we waarschijnlijk meer van gaan horen. Zij dingen mee naar de jaarlijkse HKU-awards, die de hogeschool uitreikt in de categorieën Ondernemerschap, Vernieuwing en Artistieke Prestatie. Wie zijn de nieuwe talenten?

Nick Verstand - Master of Music

Nicks werk is spectaculair en soms zelfs hypnotiserend. Zijn omvangrijke, ruimtelijke installaties bestaan uit visuals, licht en geluid. Hij lijkt daarbij te spelen met het waarnemend vermogen en bewustzijn van de mens. Ze dagen in grote mate uit tot verkenning en interactie. Gecombineerd met zijn ambitieuze ondernemerschap weet hij zijn kunst tot een internationaal succesverhaal te maken. Hij exposeerde al bij gerenommeerde instellingen als het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Gogh Museum, het Concertgebouw en TEDx. Tijdens zijn studie groeide de jaaromzet van zijn studio van enkele duizenden euro’s tot meer dan een ton. Verstand dingt net als Emrys Kleintjens mee naar de prijs in de categorie Ondernemerschap, voor de student die bij uitstek heeft aangetoond te beschikken over een groot en creatief ondernemend vermogen.  

 

Emrys Kleintjens - Game Designer en Developer

Voor zijn afstudeerproject als Game Designer en Developer aan HKU Games & Interactie werkte Emrys samen met de Radboud Universiteit en het Expertisecentrum Dyslexie aan de app ‘VOLT’, die kinderen op een vernuftige wijze helpt bij het leren lezen en spreken. Tijdens het lezen van gekozen teksten krijgt de gebruiker feedback die past bij het lees- en leertempo en het type lezer. Daarmee is de app een persoonlijke begeleider met unieke spraaktechnologie en didactische onderbouwing.

Bobbine Berden - HKU Fashion Design

‘Afwezige Aanwezigheid’ gaat over digitalisering. Onze fysieke afstand lijkt maar te groeien, terwijl we digitaal steeds dichter bij elkaar kunnen komen. De zeer dominant aanwezige Schotse ruit in Bobbine’s werk benadrukt de leegte van onze uitdijende consumptiemaatschappij en overmeestert de scène. Zo erg zelfs dat de mens nog nauwelijks aanwezig is. Berden neemt blaast alledaags gedrag op tot surrealistische proporties, wat soms een prikkelende werking heeft op de lachspieren. Ze is net als Kevin Osepa genomineerd in de categorie Vernieuwing, voor de meest vooruitstrevende en innovatieve student.

Kevin Osepa - HKU Media

Magie, bijgeloof en spiritualiteit zijn verweven met de cultuur op Curaçao, het eiland waar Osepa werd geboren. In Nederland maakte hij kennis met een grauwheid en nuchterheid die hij niet gewend was. In een poging ons land te ‘re-enchanten’ zocht hij zelf naar de magie en kleur die hij kent van de Antillen en combineerde dit tot een verrassend resultaat in foto’s, waarmee hij zijn persoonlijke zoektocht uitdrukt. De beelden in Mester Blousé zijn een kleurrijke blikvanger met een opvallend thema. Een expositie in het Nederlands Foto Museum en een nomiantie voor het Steenbergen Stipendium 2017 (voor het beste fotografische afstudeerwerk) waardig.

Caz Egelie - HKU Beeldende Kunst

Copyright in de kunst, daar moeten we van af. Want wat is tegenwoordig nog authentiek en wat niet? Caz Egelie zwengelt met zijn spraakmakende werken een debat aan over een gevoelig onderwerp in de kunstsector. Wat Caz betreft wordt álle kunst ‘open source’: we delen alles en mogen dan ook alles van elkaar hergebruiken. In zijn veelzijdige eindexamenwerk Rutetintrooth combineert video, dans, performance, conceptueel werk èn sculpturen en heeft deze vermengd in één grote -en indrukwekkende- installatie. Hij is nu bezig met een multidisciplinaire opera. Egelie is met Danja Putman kanshebber in de categorie Artistieke Prestatie, voor de student die bij uitstek beschikt over uitmuntend kunstenaarschap.

Danja Putman - Image and Media Technology

Rouw en verlies staan centraal in het indrukwekkende video-drieluik I.R.E. Na het verlies van haar vader voelde het voor Putman alsof er geen ruimte meer was om nog kind te kunnen zijn en de reis naar volwassenheid definitief was ingezet. Wat I.R.E. extra bijzonder maakt is het experiment dat Danja is aangegaan met uiteenlopende kunstdisciplines; ze verdiepte zich in dans, ging op les bij een bewegingscoach en betrok een choreograaf. Met een sound designer creëerde ze een eigen geluid om haar emoties en verhaal te kunnen uitdrukken.

De prijzen worden 11 januari 2018 tijdens de HKU Onderwijsdag in TivoliVredenburg uitgereikt. Aan elke HKU-Award is een geldbedrag van € 5000,- gekoppeld en een bijbehorende penning. De overige genomineerden ontvangen een geldbedrag van 500 euro.