Dé discussie van 2016: wel of geen 3,5mm-jack in de iPhone 7?

Dé discussie van 2016: wel of geen 3,5mm-jack in de iPhone 7?

22-06-2016 14:56 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Het is dé techdiscussie van 2016 tot Apple het verlossende antwoord geeft: krijgt de iPhone 7 wél of niet een koptelefoonaansluiting?

De iPhone 7 belooft helemaal niet zo’n spannend toestel te gaan worden, met een design dat sterk op de iPhone 6(S) zou gaan lijken. En toch houdt het toestel de gemoederen bezig, door één onderdeel. De koptelefoonaansluiting. De 3,5-mm jack zou namelijk verdwijnen. Mensen zouden hun koptelefoon dan alleen nog kunnen aansluiten via de Lightningpoort of met Bluetooth. De 'winst': een nog dunnere iPhone.

Veel Apple-gebruikers hebben daar op fora bij voorbaat hun ongenoegen al over geuit. Nilay Patel van The Verge doet ook een duit in het zakje. "De koptelefoonaansluiting van telefoons halen is gijzeling van gebruikers en stom", schrijft hij. Met een aantal argumenten legt hij uit waarom. Bijvoorbeeld dat draadloze speakers vaak stotteren of dat je een dongle nodig hebt om alsnog een koptelefoon aan te sluiten. Dat het artikel van Patel in blinde woede is geschreven, geeft hij niet alleen toe op Twitter, maar blijkt ook wel uit punt 5 ('Android en iPhone koptelefoons onbruikbaar maken is zo ongelooflijk arrogant en stom dat bij dit punt geen uitleg behoeft') en punt 6 ('Niemand wil dit').

'De nieuwe floppydrive'

John Gruber van Daring Fireball reageert op het Verge-artikel door bij elk argument van Patel een tegenargument te bieden. Waar het bij Gruber op neer komt is dat we niet bang moeten zijn voor veranderingen. In zijn artikel vergelijkt hij het mogelijke verdwijnen van de koptelefoonaansluiting met het moment dat Apple de floppydrive uit de iMac haalde in 1998. "Het was ook veel ophef toen Apple de 30-pinsaansluiting van de iPhone 4S verving door de Lightning-poort in de iPhone 5", schrijft Gruber. "De essentie van Apple is dat het ontwerpkeuzes maakt 'waar niemand om vraagt'".

Patel is op Twitter niet tevreden met de reactie van John Gruber. "Ik rekende op Gruber voor de beste argumenten vóór het verwijderen van de jack, maar hij komt niet verder dan 'Apple weet wat het doet'".