Design-tv Samsung Serif: tv als designmeubel

Design-tv Samsung Serif: tv als designmeubel

19-02-2016 15:48 Laatste update: 27-04-2018 08:39

De 'tv voor mensen die geen tv willen' is sinds vrijdag in Nederland te koop. We waren bij de presentatie van de Samsung Serif.

De Samsung Serif is een tv die nogal verschilt van wat je normaal in de line-up van Samsung ziet, en ook de verkoop van de tv wijkt af. De in september 2015 gepresenteerde tv was tot vandaag alleen te koop in Denemarken, Frankrijk, de UK en Zweden.

Vanaf vandaag komt daar ook Nederland bij, maar in de gemiddelde elektronicazaak zul je de tv van de hand van ontwerpbroers Ronan & Erwan Bouroullec niet terugvinden. Samsung Serif is enkel in het echt te zien in winkels van geautoriseerde Vitra-dealers. Designmeubelszaken inderdaad, want met die insteek is Serif ontworpen.

Heel wat anders voor Samsung, die zijn spullen normaal gesproken juist op zoveel mogelijk plekken verkoopt. Opvallend ook, want want tot nu toe kon je alleen bij merken als Bang & Olufsen terecht voor design-tv’s.

Schreefletter

De Serif is gemaakt voor mensen die eigenlijk geen tv willen, omdat die doorgaans nogal vloeken met een uitgekiend ontworpen woonkamer. “De zwaartekracht is zoek bij de doorsnee tv, ze willen tweedimensionaal zijn maar moeten uiteindelijk toch ergens op staan”, aldus ontwerper Erwan Bouroullec.

Serif is vernoemd naar letters met een schreef; van de zijkant ziet het toestel er uit als een hoofdletter I uit een serif-font. “Dat geeft de tv een logische proportie”, zegt Bouroullec, die laat zien hoe je net als vroeger dingen bovenop de tv laat leggen.

Zo moet de Serif beter binnen een mooi ontworpen interieur passen, vandaar de samenwerking met Vitra. En omdat goed design volgens Vitra en Samsung respect verdient, staan de prijzen van de tv’s vast.

Mooie achterkant

Serif is er in 24, 32 en 40 inch, en die modellen kosten respectievelijk 699, 999 en 1.499 euro. Elk formaat heeft een ander scherm: de kleinste is HD-ready, de middelste full-HD en de grootse ultra-HD.

Het middelgrote en grote model van Serif worden trouwens geleverd met pootjes, zodat je zelf kan bepalen of je ’m op een tafel zet, of op eigen poten op de vloer. Ingangen voor hdmi, kabel, usb etc. worden aan de achterkant afgedekt door een fraaie, gestoffeerde plaat die je met magneetjes vastklikt.

Binnenkort in ons webmagazine Bright Ideas: een interview met Erwan Bouroullec over het design van Serif