Deze accu blust zichzelf als hij in brand vliegt

Deze accu blust zichzelf als hij in brand vliegt

16-01-2017 12:02 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Wetenschappers ontwikkelden lithium-ion accu's met een ingebouwde brandblusser om de spontane ontbranding van gadgets te voorkomen.

Het meest recente voorbeeld van een defecte lithium-ion batterij die vlam vatte, is het Samsung Galaxy Note 7-debacle. Maar het is zeker niet de eerste keer dat gadgets met zo'n accu spontaan in brand vliegen. Als het aan wetenschappers van Stanford University ligt, is het hopelijk wel één van de laatste keren.

Een team van onderzoekers vond een mogelijke oplossing. Zij voegden het kristalpoeder trifenylfosfaat toe aan de kunststofvezels die  de negatieve en positieve electrodes van elkaar gescheiden houden in lithium-ion batterijen. Trifenylfosfaat is een stof die werkt als vlamvertrager. Zodra de accu een temperatuur van 150 graden Celcius bereikt, smelten de plastic vezels en komt het stofje vrij. In een experiment zorgde dat ervoor dat brandend elektroliet in nog geen halve seconde werd gedoofd.

Het goedje heeft geen nadelige invloed op de prestaties van de accu. Er moet echter nog wel onderzocht worden hoe deze stof reageert op totale ontlading of overladen en fysieke mishandelingen.