Deze app toont wat Facebook en Snapchat van je weten

Deze app toont wat Facebook en Snapchat van je weten

10-04-2016 12:00 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Met de app Data Selfie kun je straks zelf zien wat bedrijven als Facebook, Snapchat en Twitter van je weten.

Sociale netwerken weten meer van je dan je denkt. Alles wat je zoekt, bekijkt, plaatst of leest wordt opgeslagen zodat de bedrijven een profiel van je op kunnen stellen. Op basis van zo'n profiel kunnen adverteerders bijvoorbeeld het juiste publiek vinden voor hun aanbiedingen.

Data Selfie is een app die inzichtelijk wil maken wat deze grote bedrijven allemaal van je weten en wat ze van je denken. Twee studentes ontwikkelden een algoritme dat net als Facebook alle informatie van je profiel schraapt.

Op basis van die informatie stelt de app een profiel op zoals ook de sociale netwerken dat doen. Dat beperkt zich niet info over waar je op hebt geklikt. De app plakt ook labels op je, op basis van die informatie. Zo kan je bijvoorbeeld zien of Facebook denkt dat je rechts of links bent, homo of hetero, slim of dom, of je beïnvloedbaar bent of niet, etc.

"Mensen lijken niet te begrijpen dat er geen een-op-een verband is tussen de dingen die je online doet [en het profiel dat daaraan wordt gekoppeld], het zijn de ogenschijnlijk onbeduidende zaken die je online doet die kunnen voorspellen wie je bent", zegt een van de oprichters tegen Vice. Data Selfie moet over drie maanden beschikbaar zijn als iPhone-app en als plug-in voor de browser Chrome.