Deze Chinese slimme speaker heet LingLong DingDong

Deze Chinese slimme speaker heet LingLong DingDong

24-11-2016 12:16 Laatste update: 27-04-2018 01:26

De Amazon Echo-speaker kan veel, maar Chinees spreken nog niet. De LingLong DingDong is nu in dat gat gesprongen.

De mogelijkheden die het spraakgestuurde apparaat biedt, lijken sterk op die van de Amazon Echo: de DingDong kan vragen beantwoorden, muziek en audioboeken afspelen en updates geven over het weer en aandelenkoersen. Dat is geen toeval: de makers hebben zich sterk laten beïnvloeden door de Amazon Echo, vertelt Charlie Liu van LingLong aan Wired.

Chinese consumenten kunnen bij de aanschaf van de DingDong kiezen uit de kleuren wit, rood, zwart en paars. Het apparaat is er in twee verschillende uitvoeringen voor Kantonees en Mandarijn. Het zou te complex zijn om begrip van beide talen in één apparaat in te bouwen, volgens LingLong. Hoewel alle verschillende dialecten in China een flinke uitdaging zijn, claimt producent LingLong dat de DingDong ruwweg 95 procent van alle Chinezen kan verstaan.

Nog niet zo goed

Perfect is het apparaat bepaald nog niet, meldt Wired. Zo lukt het de DingDong niet om een nummer van Beyoncé af te spelen als haar naam in het Engels wordt genoemd. Ook blijkt het onmogelijk om de aandelenprijs op te vragen van JD.com, één van de bedrijven achter de DingDong. De reden: het aandeel is aan de Nasdaq genoteerd en niet aan een Chinese beurs. Sommige DingDong-gebruikers klagen over problemen met de wifi.

LingLong hoopt de capaciteiten van het apparaat de komende tijd sterk te verbeteren. Daartoe heeft het bedrijf recent zijn voice service platform beschikbaar gemaakt voor developers, in de hoop dat zij nieuwe toepassingen voor de DingDong zullen ontwikkelen.