Deze lamp is gemaakt met kunstmatige intelligentie

Deze lamp is gemaakt met kunstmatige intelligentie

01-05-2017 07:49 Laatste update: 26-04-2018 21:49

De lamp Out of Order van Rotterdamse designers laat zien wat er gebeurt als een robot zijn eigen creativiteit volgt.

De lamp Out of Order wordt door een robot geweven. De robotarm draait draad van oersterk koolstofvezel rond een cilindervormige mal, volgens een heel precies patroon, dat zou je handmatig niet voor elkaar krijgen. “Die robot voert constant zijn routine uit, en wikkelt een standaard patroon. Dit patroon laat zien dat die robot op den duur er klaar mee is. Hij wijkt langzaamaan af en gaat zijn eigen ding doen,” zegt Soren Blomgaard van Atelier Robotiq. “Zelf weten we ook niet hoe de led-lamp eruit gaat zien.”

De creativiteit van een robot? Wie weet gaan we het meemaken, nu we steeds verder onderzoeken hoe Artificial Intelligence in ons werkende leven integreert. De mensen van het Rotterdamse Atelier Robotiq (Dimitrios Iakavou, Anne-Lise Heydra en Soren Blomgaard) zijn opgeleid als robotica- en luchtvaartingenieur, kunstenaar en productontwerper. Voor deze lamp waren dat nog niet genoeg disciplines bij elkaar en vulden zij hun kunde aan met het vanuit Amsterdam opererende designduo BCxSY (Boaz Cohen en Sayaka Yamamoto).

Lamp Out Of Order was zelfs op twee plekken op de meubelbeurs van Milaan te zien eerder deze maand: in de galerie van de grand dame van het Milanese design Rosanna Orlandi en in de Nederlandse hotspot Masterly, the Dutch in Milan.

Een prijs is nog niet bekend. Wel kun je de ook door de robot gemaakte Lamp UFO 3 in verschillende maten en kleuren aanschaffen vanaf 340 euro.