Deze maand al zelfrijdende Ubers in Pittsburgh

Deze maand al zelfrijdende Ubers in Pittsburgh

18-08-2016 13:15 Laatste update: 27-04-2018 04:01

In Pittsburgh kunnen Uber-klanten nog deze maand een zelfrijdende auto bestellen. Daar zit nog wel een bestuurder bij.

Uber maakt in de Amerikaanse stad gebruik van een aangepaste versie van de Volvo XC90 die is uitgerust met tal van sensoren, zo meldt Bloomberg. Gebruikers van Uber krijgen de zelfrijdende auto's willekeurig toegewezen. Wie gebruikmaakt van een zelfrijdende auto hoeft niet te betalen voor het ritje. In de auto's die Uber nu inzet, zit nog wel altijd een bestuurder die toezicht houdt.

Uber en Volvo spraken eerder dit jaar af om 300 miljoen dollar te steken in de ontwikkeling van een volledig zelfrijdende auto die in 2021 klaar moet zijn om de weg op te gaan. Uber heeft geen exclusieve afspraak met Volvo. De taxidienst is van plan ook met andere automakers te gaan samenwerken en nam vorige maand Otto over: een door ex-Google-medewerkers opgezette startup die werkt aan zelfrijdende trucks.

Anders dan partijen als Google en Tesla is Uber echter niet van plan om zelf op grote schaal zelfrijdende auto's op de markt te gaan brengen. Door samen te werken met partijen als Volvo en door overnames zoals die van Otto hoopt Uber Google van het lijf te houden. Google is van plan zijn eigen dienst om autoritten te delen te beginnen met behulp van zelfrijdende auto's.