Deze 'mixed reality'-brillen zijn goedkoper dan de HoloLens

Deze 'mixed reality'-brillen zijn goedkoper dan de HoloLens

04-01-2017 08:17 Laatste update: 27-04-2018 00:24

De Amerikaanse startup Osterhout Design Group denkt dat de wereld klaar is voor augmentedreality-brillen.

De brillen van Osterhout Design Group (ODG) heten R-8 en R-9 en zijn vandaag aangekondigd op de techbeurs CES in Las Vegas. Het zijn flinke apparaten, maar alsnog compacter dan de concurrerende HoloLens van Microsoft. Bovendien worden ze aangedreven door de nieuwe Snapdragon 835-chip van Qualcomm. Die chip verschijnt dit jaar waarschijnlijk in veel nieuwe smartphones en is kleiner, zuiniger en sneller dan voorgangers.

De AR-brillen zijn volgens de makers niet bedoeld om constant te dragen, maar om af en toe op te zetten. Bijvoorbeeld als je een film op een groot scherm wilt kijken, games wilt spelen of apps gebruikt. ODG werkt samen met het Innovation Lab van 21 Century Fox om ervaringen als 3D-films en interactieve augmentedrealitydemo's te maken.

Consumenten en bedrijven

ODG hoopt de R-8 en R-9 voor een groot publiek beschikbaar te maken. Ze krijgen dan ook een vrij lage prijs in vergelijking met andere AR-brillen. De R-8 kost nog geen duizend dollar, terwijl de HoloLens met vergelijkbare specs momenteel nog drieduizend dollar kost.

De duurdere R-9 kost 2700 dollar en is het high-end model, bedoeld voor gebruik binnen bedrijven. Zo is er een opening om gespecialiseerde sensormodules te koppelen, bijvoorbeeld voor beter zicht in het donker of een verbeterde omgevingsscanner. Ook biedt de R-9 50 graden zicht, een 1080p-resolutie en een 13 megapixel-camera die 4K-video kan opnemen.

De R-8 moet het met iets mindere specs doen, maar alsnog vergelijkbaar met de HoloLens. Die bril heeft een 40 graden gezichtsveld, een display met 720p-resolutie en geen poort om modules te koppelen. Wel is hij iets lichter dan de R-9 en heeft hij twee 1080p-camera's aan de voorzijde. Beide brillen werken met ODG's Reticle OS, dat op Android 7.0 is gebaseerd. De R-8 moet in de tweede helft van 2017 op de markt komen, de R-9 al in het tweede kwartaal.    

Vorig jaar testten we de Microsoft HoloLens, die nog niet voor gewone consumenten beschikbaar is. Kijk hieronder de Uitpakparty. Overigens werken ook Samsung en Asus in samenwerking met Microsoft aan eigen mixedreality-brillen.

We doen deze week verslag vanaf de grote techbeurs CES in Las Vegas. Volg ook onze updates en video's op Facebook en YouTube.