Deze muziekvideo is geen twee keer hetzelfde

Deze muziekvideo is geen twee keer hetzelfde

28-03-2017 06:24 Laatste update: 26-04-2018 22:20

De Britse band Shaking Chains heeft een clip die voor niemand hetzelfde is.

Het nummer 'Midnight Oil' maakt gebruik van een code waarmee korte clips van videodiensten als YouTube worden gehaald als je er naar kijkt. "Deze video is alleen voor jou", staat op de bijhorende site waar je de clip kunt zien. "Net gemaakt door een machine." 

De video zal elke keer als je hem bekijkt anders zijn. De momenten die voorbij komen verdwijnen dan ook heel snel weer, terugspoelen kan niet.

Unieke video

Het idee kwam van drummer Jack Hardiker. "Ik zocht een manier om de filmpjes waaraan we ons blootstellen met een algoritme te laten knippen in ene nieuwe context." De band zegt niet welke zoektermen ze gebruikten om de video’s te maken, maar het zijn er meer dan honderd. Hardiker zegt dat de beelden overal vandaan kunnen komen en dat de lijst met zoektermen ook wordt aangevuld. "Ik heb er weinig controle over."

De video voor Midnight Oil zal het komende jaar alleen maar meer veranderingen doormaken. "Wat je dan te zien krijgt?", vraagt Hardiker zich af. "Dat is afhankelijk van wat er over een jaar gebeurt en wat het internet voor ons in petto heeft."

Toeval

Overigens maakt de Nederlandse muzikant Spinvis in zijn huidige theatershow ook gebruik van een machine om beelden te tonen. In zijn voorstelling worden stukjes video via een algoritme achter elkaar gezet, op basis van 'toeval'. De toevalmachine zorgt er volgens Spinvis voor dat mensen in de zaal een verhaal maken van beelden die achter elkaar geplakt worden bij de muziek.