Deze Nederlandse printer werkt zonder inkt

Deze Nederlandse printer werkt zonder inkt

03-11-2016 16:00 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Nooit meer toners vervangen. Twee alumni van de TU Delft hebben een printer ontwikkeld die zwart-wit afdrukken maakt zonder dat daarvoor inkt nodig is.

Het idee voor de inktloze printer ontstond tijdens het afstudeerproject dat Venkatesh Chandrasekar aan de TU Delft deed. Samen met medestudent Arnaud van der Veen richtte hij het bedrijf Inkless op om de technologie verder te ontwikkelen. Printers van Inkless carboniseren het papier. " Als je dat op een normale manier met een dun materiaal als papier probeert, brand je al snel door het papier heen. Ook is de print in dat geval niet permanent en onvoldoende zwart", aldus Van der Veen.

Maar die problemen hebben Chandrsekar en Van der Veen inmiddels overwonnen. "Inkless heeft een veel betere controle over het carbonisatie-proces waardoor we minder diep hoeven te printen en dus niet door het papier heen gaan. We hebben ook een oplossing ontwikkeld die er voor zorgt dat de print voldoende zwart is en tevens permanent." 

Geen extra kosten

Volgens Van der Veen zijn de kwaliteit en snelheid van Inkless inmiddels te vergelijken met die van conventionele printtechnieken. En de voordelen van inktloos printen zijn evident: nooit meer een lege cartridge en dus ook geen extra kosten nadat je eenmaal een printer hebt gekocht. De inktloze printer levert volgens Inkless ook milieuwinst op. Van der Veen: "De productie van cartridges en inkt kost immers veel energie en levert afval en schadelijke emissies op."